Zuivelmarkt VS

Trend van dalende prijzen blijft aanhouden

12 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De dalende trend in de prijs van zuivelfabricaten in de VS blijft aanhouden, dat blijkt uit een zuivelrapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Zowel boter, cheddar, weipoeder en magere melkpoeder zijn gedaald in waarde.

Nadat boter vorige week nog als enige product in prijs wist te stijgen, is de waarde deze week weer afgenomen. Door een afwaardering van 38 dollar daalt de prijs tot 4.381 dollar per ton. Ook het beeld op de termijnmarkt is lang niet meer zo rooskleurig als een week geleden, toen het erop leek dat de bodem voor boter in zicht was. Het aantal verkopen krabbelde wel weer op en kwam uit op bijna 4 miljoen pond.

Het aantal verkopen van cheddar nam eveneens hard toe afgelopen week, toen er ruim 13 miljoen pond is verhandeld tegenover 10 miljoen een week geleden. Pas geleden werd al bekend dat de export van cheddar in 2014 is gestegen, en dat blijkt nu ook weer. Het CWT sponsort deze week ruim 500.000 pond voor export.

De prijs voor cheddar nam echter sterk af. Het is al de vierde week op een rij dat cheddar daalt in prijs. Door een afname van ruim 300 dollar komt de prijs uit op 4.157 dollar per ton. Gelet op de termijnmarkt voor cheddar zijn de vooruitzichten niet goed en lijkt de bodem voorlopig nog niet bereikt.

Weipoeder laat dezelfde trend zien als cheddar. De prijs voor weipoeder is voor de vijfde week op een rij gedaald en komt nu uit op 1.286 dollar per ton. De termijnmarkt voor weipoeder laat enorme schommelingen zien, maar uiteindelijk lijkt de prijs toch langzaam verder te gaan dalen. Het aantal verkopen verdubbelde bijna, wat genoeg zegt over het aanbod. Er werd net geen 10 miljoen pond verhandeld.

Magere melkpoeder is ook voor de vijfde week op een rij gedaald. Door de daling komt de prijs uit op 2.888 dollar per ton. Een moeizame afzet is hier de grootste oorzaak van, al steeg het aantal verkopen tot 19,5 miljoen pond afgelopen week. De termijnmarkt voor magere melkpoeder belooft eveneens weinig goeds aangezien de bodem nog lang niet in zicht is.

De druk van de afgenomen prijzen rondom de zuivelfabricaten gaat zich ook doorvoeren richting de Amerikaanse melkveehouder. Dit doordat de prijsdalingen steeds verder worden doorgespeeld naar de melkprijs. De prijzen voor zuivelfabricaten driegen steeds meer te zakken tot het lage niveau van 2012. Een kleine geruststelling zijn de hoge voervoorraden waardoor de voerprijzen niet direct dreigen toe te nemen.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse melk

Termijnmarkt melk impopulair na wilde jaren

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Nieuws Melk

Vermogen MTC over 2022 in de min, accountant twijfelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden