Enkel weipoeder stijgt

Bodem zuivelproducten nog niet in zicht in de VS

19 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Uit het wekelijkse zuivelrapport van het United States Department of Agriculture (USDA) is deze week bekend geworden dat de zuivelfabricaten verder gedaald zijn in de Verenigde Staten. Weipoeder is het enige product wat deze keer niet is gedaald. Het Cooperatives Working Together (CWT) publiceerde afgelopen maandag dat cheddar opnieuw exportsteun tegemoet ziet.

Boter is deze week evenals vorige week gedaald in prijs en komt hierdoor uit op 4.312 dollar per ton. Dit is de laagste notering sinds 29 maart dit jaar. De afname betrof 70 dollar. Gezien de termijnmarkt gaat de boterprijs de komende weken waarschijnlijk fluctueren, maar op lange termijn gekeken is de bodem nog niet in zicht. Het aantal verkopen nam ook fors af met ruim één miljoen pond tot net boven de 3 miljoen pond.

250

dollar

per ton is cheddar afgelopen week gedaald in waarde

Cheddar is voor de zesde week op een rij gedaald in prijs en deze keer ook relatief fors. Door een afname van 250 dollar per ton noteert de gemiddelde prijs voor cheddar 3.904 dollar per ton. Het aantal verkopen bleef relatief stabiel rond de 13,5 miljoen pond. Ook voor cheddar lijkt de bodem voorlopig niet in zicht. De kans is groot dat de prijzen uiteindelijk nog onder het lage niveau van 2012 duiken. Het CWT probeert met exportsteun de export naar Azië aan te moedigen om de prijsdalingen nog enigszins beperkt te houden.

Weipoeder steeg als enige in de VS, al mag deze stijging als nihil worden beschouwd. De toename van drie dollar per ton brengt het gemiddelde op 1.289 dollar per ton. Toch liet de termijnmarkt een forse daling zien afgelopen week waardoor deze stijging beschouwd kan worden als een doekje voor het bloeden. Een verkoopdaling van bijna twee miljoen pond zette het totaal aantal verkopen op 8,3 miljoen pond.

Magere melkpoeder is voor de zesde week op een rij gedaald tot het niveau van 2.767 dollar per ton, 121 dollar lager dan een week geleden. Het dieptepunt van 2012, dat op 2.415 dollar per ton lag, komt hierdoor steeds dichterbij. Uitgaande van de termijnmarktprijzen is het behoorlijk reëel dat het prijsniveau onder dat van 2012 duikt. Het aantal verkopen bleef met ruim 19 miljoen pond aan de hoge kant.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse melk

Termijnmarkt melk impopulair na wilde jaren

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Nieuws Melk

Vermogen MTC over 2022 in de min, accountant twijfelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden