DCA Melk Pro

Spotnotering melk over 2014 daalt met 7,13 euro

24 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De verwerkingscapaciteit van melk is het laatste jaar stevig uitgebreid. Neem alleen al de nieuwe kaasfabrieken van Cono Kaasmaker en A-Ware als voorbeeld. Dit heeft als effect dat zij veel minder snel melk op de spotmarkt aanbieden, doordat zij zelfs voldoende capaciteit hebben om deze te verwerken. Zeker in een periode, zoals deze week, dat de spotnotering lager ligt dan het niveau van de melkprijzen een de melkveehouders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat heeft alles te maken met de relatief lage melkaanvoer in deze weken en de toegenomen verwerkingscapaciteit van de zuivelfabrikanten. De verwerkingscapaciteit van melk is het laatste jaar stevig uitgebreid. Neem alleen al de nieuwe kaasfabrieken van Cono Kaasmakers en A-Ware als voorbeeld. Dit heeft als effect dat zij veel minder snel melk op de spotmarkt aanbieden, doordat zij zelfs voldoende capaciteit hebben om deze te verwerken. Zeker in een periode, zoals deze week, dat de spotnotering lager ligt dan het niveau van de melkprijzen een de melkveehouders.

Daarbij blijft de melkaanvoer in Nederland relatief laag ten opzichte van de verwachtingen eerder dit jaar. De melkveehouders zetten duidelijk de rem op de productie, met het oog op de superheffing en de lagere melkprijzen. Dit maakt dat de spotmarkt voor rauwe melk in deze periode erg dun is, met weinig aanbod en ook weinig vraag. Kopers die melk echt nodig hadden, moesten daardoor deze week dieper in de buidel tasten dan verwacht. Daarbij komt dat transport in deze periode moeilijker te organiseren en ook duurder is rond de feestdagen, wat de handel voorzichtig maakt.

Ook in Duitsland, waar de melkproductie deze weken iets onder het niveau ligt van vorig jaar, klommen de spotnoteringen iets op. In Noord-Duitsland kwam er eveneens een halve euro bij tot 20,50 euro per 100 kg, in Zuid-Duitsland een euro tot 21 euro per 100 kg melk bij 3,7 procent vet.

Dit maakt dat de gemiddelde Nederlandse spotnotering voor rauwe melk over heel 2014 uitkomt op 34,71 bij 100 kg melk bij 4,4 procent vet. Dit is ruim 7,13 euro per 100 kg lager dan over het jaar 2013. Desondanks is dit de op-één-na beste spotnotering (achter 2013) tot nu toe, sinds DCA met deze prijs voor vrije melk is gestart in 2007. Het dieptepunt lag vooral in het voorjaar met spotnotering onder de 30 euro, maar in de zomer klom de prijs weer op. De laatste maanden het jaar lag de spotnotering zeer stabiel rond de 32 tot 34 euro per 100 kg.

Room moet deze week 52 meer terrein inleveren en duikt dit jaar voor het eerst onder de 3 euro per kg af fabriek gezakt en komt uit op gemiddeld 2,90 euro per kg. De notering daalt hiermee met 10 cent. Afnemers als supermarkten hebben de voorraden vol staan vanwege de kerst, waardoor de vraag naar room zwak is. Kopers wachten af, rekenend op een verdere afwaardering van room.

De prijs van magere melkconcentraat daarentegen nam juist weer iets toe, vanwege een beperkte beschikbaarheid. Hierdoor is magere melkconcentraat gemiddeld 100 euro gestegen tot 1.200 euro per ton droge stof. Inmiddels lijkt voor de komende weken voldoende magere melkconcentraat in aantocht, waardoor weer wordt gerekend op dalende noteringen. Het tekent de grilligheid op de zuivelmarkten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden