DCA Melk Pro

Beheerste melkaanvoer geeft spotmarkt injectie

8 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nu de feestdagen voorbij zijn, maakt de melkmarkt in de eerste volledige handelsweek van het nieuwe jaar de balans op. En in deze eerste week blijkt dat de melkaanvoer minder groot is, waar veel partijen enkele maanden terug in de markt op rekenden. DCA Melk Pro analyseert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Melkveehouders doen het rustig aan met het oog op een eventuele superheffing en de lagere prijsniveaus. Doordat de melkaanvoer relatief beperkt is en dat verwerkingscapaciteit van de zuivelfabrieken de laatste twee jaar stevig is gegroeid, vindt de beschikbare melk goed zijn weg. Hierdoor laten de coöperaties maar weinig melk los voor de spotmarkt, omdat zij alles goed zelf kunnen verwerken.

Veel kopers voor relatief weinig melk en dat geeft de spotprijs voor rauwe melk een prijsinjectie

Hierdoor zijn er veel kopers voor relatief weinig melk en dat geeft de spotprijs voor rauwe melk een prijsinjectie. Voor week 2 van het nieuwe jaar komt de spotnotering voor rauwe melk dan ook uit op 30,50 euro per 100 kg bij 4,4 procent vet. Dit is een plus van 3,50 euro per 100 kg ten opzichte van de laatste notering van week 52 van 2014, gecombineerd met week 1 van 2015. En dat terwijl de spotprijs in de laatste vier werken van 2014 met in totaal 8 euro per 100 kg onderuit ging.

Ook in Duitsland schieten de spotnoteringen voor rauwe melk in het noorden en het zuiden weer omhoog. Ook in Duitsland hebben de melkveehouders fors op de rem getrapt in vergelijking met de overvloedige melkproductie in de eerste drie kwartalen van 2014. Wel klapten de spotnoteringen voor rauwe melk in Duitsland in de laatste week van 2014 in elkaar door een kerstdip.

Dit verlies is nu weer helemaal goed gemaakt met prijsverhogingen van 8 tot 9 euro per 100 kg. Hierdoor komt de spotnotering van week 2 voor Noord-Duitsland uit op 28 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet. De notering voor rauwe melk in Zuid-Duitsland staat voor week 2 op 29 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet.

Ook de prijs van room loopt weer op. Met een stijging van gemiddeld 30 cent tot 3,20 euro per kg af fabriek loopt de prijs van room op. Hier speelt onder meer de zwakke koers van de euro een rol ten opzichte van de dollar een rol. Hierdoor wordt Europese boter qua prijs opeens concurrerend op de wereldmarkt. In de slipstream lift de prijs van room daar in mee.

Magere melkconcentraat doet niet onder voor de oplopende noteringen op de Nederlandse melkmarkt. De notering van magere melkconcentraat stijgt fors met 250 euro tot gemiddeld 1.450 euro per ton droge stof.

Wat dit betekent voor de komende weken voor de spotmarkt, is nog even afwachten. Zeker is wel dat de beheersing van de melkproductie door de melkveehouders in deze periode een voorname rol speelt in de spotprijs. Als deze beheerste melkaanvoer tot het einde van het melkquotum op 1 april wordt voortgezet, kan het eerste kwartaal van 2015 op de melkmarkt redelijk stabiel verlopen.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden