Zuivelmarkt VS

Vrije val van Amerikaanse zuivelprijzen houdt aan

16 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Uit het meest recente rapport gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) blijkt dat de prijsval van de Amerikaanse zuivelproducten nog niet ten einde is. Het Coöperatives Working Together (CWT) heeft bekendgemaakt exportsteun te verlenen aan cheddar en boter.

De prijs voor boter doet opnieuw een stap terug. Een prijsafname van 134 dollar per ton laat de waarde uitkomen op 3.430 dollar per ton. Sinds november 2013 heeft boter niet meer zo laag genoteerd in de Verenigde Staten. Tevens is de kans behoorlijk groot dat de prijs nog onder de 3.000 dollar per ton gaat noteren, aangezien de termijnmarktprijzen alleen maar naar beneden blijven kijken.

De laatste keer dat cheddar zo laag noteerde was in juni 2012

Het aantal verkopen van boter nam wel weer eens een hoog niveau aan door naar ruim twee miljoen kg te stijgen. Tevens heeft CWT bekendgemaakt aan ruim 5,4 miljard kg boter steun te verlenen in het eerste half jaar van 2015 om de concurrentiepositie van de VS enigszins te versterken.

De waarde van cheddar is ook gedaald, wat betekent dat cheddar nu al tien weken op een rij niet weet te stijgen. De prijs komt nu uit op 3.524 dollar per ton, 30 dollar lager dan een week geleden. De laatste keer dat cheddar zo laag noteerde is nog langer geleden dan bij boter, namelijk in juni 2012. Het aantal verkopen kwam uit op ruim 6,8 miljoen kg, iets meer dan de week daarvoor.

Ook de termijnmarkt voor cheddar kijkt naar beneden, waardoor de bodem nog niet in zicht is. Evenals voor boter verleend het CWT steun aan cheddar om de verkopen te stimuleren. Dit gebeurt voor 3 miljard pond in het eerste half jaar van 2015.

Weipoeder daalt voor deze week tot net onder de 1.300 dollar per ton. Het aantal verkopen steeg tot bijna 3,4 miljoen kg. Voorlopig blijft de prijs voor weipoeder stabiel rond de 1.300 euro. Desondanks is het de vraag of weipoeder dit vol weet te houden in de loop van 2015.

Magere melkpoeder is behoorlijk fors gedaald. Een afname van 185 dollar per ton brengt het niveau terug tot 2.341 dollar per ton. Om ook voor magere melkpoeder een vergelijking te maken, dit is de laagst genoteerde prijs in drie jaar tijd. Het aantal verkopen steeg wel fors, zoals ieder jaar rond half januari, tot ruim 9,9 miljoen kg. De toekomst voor magere melkpoeder blijft er echter somber uitzien in de Verenigde Staten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse melk

Termijnmarkt melk impopulair na wilde jaren

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Nieuws Melk

Vermogen MTC over 2022 in de min, accountant twijfelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden