Minister ook in vete Lactalis

Hoogoplopende ruzie in Franse zuivelsector

16 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De actie over het misgelopen melkgeld is in Frankrijk nog niet gestreden. Zo'n 500 Franse melkveehouders klaagden zuivelreus Lactalis aan vanwege het niet nakomen van afspraken. Lactalis is woedend over de actie en laat weten dat dit niet in het voordeel is van de relaties op de zuivelmarkt. Intussen doet de Franse landbouwminister Le Foll er alles aan het contact tussen de partijen te herstellen.

27

euro

moet de melkprijs zijn volgens de boze Franse melkveehouders

De groep actievoerdende melkveehouders is afkomstig uit Normandië en het noorden van Frankrijk. Zij stellen dat ze door het niet naleven van de afspraken door Lactalis afgelopen jaar 8.000 euro te weinig hebben gekregen. Volgens de melkveehouders zou de melkprijs 27 euro moeten zijn in plaats van de uitbetaalde 24,80 euro per 100 liter melk. Een flink bedrag dat ze via de rechter terug willen halen.

Inmiddels heeft ook de Franse minister van landbouw Le Foll zich in de strijd gemengd. Hij wil dat beide groepen eerst met elkaar in gesprek gaan. 'Natuurlijk hebben de melkveehouders het recht om naar de rechter te stappen, maar eerst wil ik graag het gesprek aangaan', aldus de minister.

Lactalis veroordeelt de actie van de melkveehouders maar ook de tussenkomst van de minister. Het bedrijf laat weten 'verrast' te zijn over het handelen van de minister en vindt het vreemd dat een minister zich bemoeit met de relatie tussen particuliere producenten en de industrie.

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
fransman 16 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10861603/Hoogoplopende-ruzie-in-Franse-zuivelsector]Hoogoplopende ruzie in Franse zuivelsector[/url]
Nuances op dit bericht: sinds twee jaar zijn/worden leverings contracten afgesloten tussen Lactalis en haar leveranciers. Hierin zijn de leveringsvoorwaarden en uitbetalingscritéria opgenomen. De uit te betalen melkrijs is gebaseerd op nationale indexen. Lactalis, de grootste melkverwerker van Frankrijk en de wereld, lapt deze voorwaarden steevast aan zijn laars door het niet respekteren van de indexen. Dit resulteert voor een gemiddelde melkleverantie van 400.000 l per jaar over twee jaar tot een misgelopen inkomstenpost van 8000 €.
Lactalis gedraagt zich ten opzichte van zijn melkeveranciers net als de grootwinkelbedrijven.

De gemiddelde melkprijs voor 2014 ligt rond de 360 euro per 1000 l
bij 3,2 % eiwit en 3,8 % vet. Deze zou rond de 370 euro moeten zijn, volgens de indexen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Nieuws melk

Franse 'camembert-oorlog' duurt voort

Nieuws Melk

Melkveehouders en Lactalis twisten over melkprijs

Nieuws Melk

Italiaanse boeren klagen praktijken Lactalis aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden