Onenigheid over melkprijs

Franse melkveehouders boos op zuivelverwerker

21 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De ontstane onenigheid tussen een aantal Normandische melkveehouders en de Franse zuivelverwerker Lactalis is nog niet ten einde. 500 Melkveehouders zijn naar de rechter gestapt, aangezien ze nog altijd vinden dat Lactalis te weinig melkgeld heeft uitbetaald in 2014, zo meldt vild.be.

8.000

euro

kregen Duitse melkveehouders meer uitgekeerd dan Frans melkveehouders in 2014

Eind vorig jaar werd bekend dat de Franse melkveehouder gemiddeld 8.000 euro minder melkgeld heeft ontvangen ten opzichte van zijn Duitse collega’s. Dat verschil eisen de Franse melkveehouders nu terug van Lactalis. Het bedrijf - dat bekend is van zijn kazen - en één van ’s werelds grootste zuivelwerkers is, reageerde hier furieus op.

De 500 melkveehouders, die gezamenlijk goed zijn voor 220 miljoen liter melk op jaarbasis, hebben via hun productenorganisatie een rechtszaak aangespannen tegen hun afnemer. Iets wat alleen mogelijk is zodra het om ledenbehartiging gaat. Lactalis heeft daarentegen geen goed woord over de actie van melkveehouders, aangezien ze laten weten dat het niet mogelijk is een hogere prijs uit de markt te halen. Daarnaast stagneren zulke maatregelen de onderlinge relaties, meent Lactalis.

Niet alleen Lactalis, maar ook de grootste Franse zuivelcoöperatie; Sodiaal, komt steeds verder onder druk te staan. Een woordvoerder van de melkveehouders heeft laten weten dat de bestuurders moeten stoppen met het negeren van de belangen van leden. Anders zit een herverkiezing er niet in. Sodiaal betaalde de laagste melkprijs uit van alle zuivelcoöperaties in Frankrijk over 2014.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 20 Februari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10861670/Franse-melkveehouders-boos-op-zuivelverwerker]Franse melkveehouders boos op zuivelverwerker[/url]
steeds gedonder over melkprijzen in Frankrijk
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Nieuws melk

Franse 'camembert-oorlog' duurt voort

Nieuws Melk

Melkveehouders en Lactalis twisten over melkprijs

Nieuws Melk

Italiaanse boeren klagen praktijken Lactalis aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden