DCA Melk Pro Inside

Instabiele melkmarkt zoekt naar nieuwe balans

22 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Voor de Nederlandse melkmarkt is het in deze periode zoeken naar een nieuwe balans. Nu de zuivelfabrieken de planningen moeten aanpassen aan de lagere melkaanvoer dan eerder op gerekend, laten zij ook weinig rauwe melk los op de spotmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouder trekt in deze periode duidelijk aan de touwtjes op de melkmarkt. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Duitsland en Frankrijk valt de melkaanvoer lager uit dan eerder verwacht. Zo is in Nederland de melkaanvoer in december met 0,3 procent gedaald ten opzichte van december 2013.

In Duitsland ligt de melkaanvoer in de eerste twee weken van dit jaar zo’n anderhalf procent lager dan het jaar ervoor. In Frankrijk wordt zelfs twee procent minder gemolken. Melkveehouders hebben geen zin om in het laatste quotumjaar nog een keer superheffing te gaan betalen.

1

euro

stijgt de spotnotering voor rauwe melk in week 4

Potentiële aanbieders willen best melk op spot verkopen voor een leuke prijs, maar voor deze prijsniveaus is vooralsnog weinig koopinteresse. Op deze instabiele markt is de grote vraag: waar ligt het plafond in de prijs? De weinige partijen rauwe melk die zijn verhandeld, zijn deze week wel voor een hogere prijs verkocht. Hierdoor stijgt de Nederlandse spotnotering voor rauwe melk voor week 4 met één euro tot 32,25 euro per 100 kg bij 4,4 procent vet geleverd.

Ook in Duitsland is de beschikbaarheid aan melk een stuk lager, wat ook zijn effect heeft op de spotnoteringen. Zowel in Noord- als in Zuid-Duitsland stijgen de spotnoteringen met een halve euro per 100 kg bij 3,7 procent vet geleverd. Voor Noord-Duitsland komt de spotnotering hierdoor uit op 29,00 euro per 100 kg. In Zuid-Duitsland valt de spotprijs een euro hoger uit op 30,00 euro per 100 kg.

Ook room stijgt mee in prijs. De notering is met 5 euro gestegen tot gemiddeld 335 euro per 100 kg af fabriek. Het prijsverloop van room hangt in deze periode nauw samen met die van boter. De afzet van boter loopt in deze periode vlot door, onder meer door de export dankzij de zwakke euro. Dit trekt ook de prijs van room mee omhoog.

Overigens zit nog wel 28.000 ton boter in de private opslag in Brussel, als een gevolg van handelsboycot met Rusland. De grote vraag is natuurlijk wat de eigenaren daarvan hiermee gaan doen, nu het aanbod de komende periode waarschijnlijk krap blijft door de lage melkaanvoer. Normaal is de voorraad aan boter in februari vrijwel leeg.

De notering van magere melkconcentraat zet ook deze week een forse stap omhoog. Van magere melkconcentraat is weinig beschikbaar, wat ruimte geeft om nog eens 150 euro in prijs te stijgen tot 1.750 euro per ton droge stof. Dit is een gelijke prijsverhoging als de week ervoor. Wel lijkt het plafond in de prijs voorlopig ongeveer te zijn bereikt. Veel meer lijken kopers van magere melkconcentraat niet te willen betalen.

De komende weken wordt het dus kijken hoe de zuivelmarkt zich aanpast aan de nieuwe realiteit van minder melk. Interessant daarbij is ook om te kijken hoe kopers als supermarkten en andere retailers reageren. Zij hadden waarschijnlijk ook vast op andere prijzen gerekend dan nu het geval is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden