Prognose voor 2015

Ierland verwacht te lage gemiddelde melkprijs

28 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De zuivelspecialisten in Ierland verwachten over heel 2015 een gemiddelde melkprijs van 28 euro per 100 kg. Als deze prijs aan het einde van het jaar klopt, betekent dit dat de Ierse melkveehouders onder de kostprijs produceren. Daarmee verwacht Ierland een gelijke trend als in buurland Groot-Brittannië, zo meldt de Ierse Independent.

28

euro

per 100 kg gaat de melk gemiddeld opleveren in 2015

Kevin Bellamy, de zuivelanalist van Rabobank in Ierland, verwacht dat de melkprijzen in de Europese Unie in de eerste zes maanden van dit jaar nauwelijks verbeteren. De lage zuivelimport door China en de Russische handelsboycot wegen daarvoor te zwaar op de markt. 'De impact van de Russische handelsboycot gaan we pas echt voelen deze lente als de piek in de kaasproductie eraan komt.'

Bellamy ziet echter wel een lichtpuntje. Hij heeft gehoord dat er op hoog niveau wordt gesproken met de Russische autoriteiten voor het verspoelen van de importbeperkingen door Rusland. Dat zal nodig. Want hoewel de melkproductie in de Europese Unie in de eerste helft van dit jaar krimpt en de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland door droogte lager uitvalt dan verwacht, blijft volgens Bellamy de mondiale zuivelproductie de wereldwijde vraag overtreffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden