Zuivelmarkt VS

Zuivelnoteringen in VS hebben bodem in zicht

30 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Na een hele periode van prijsdalingen van Amerikaanse zuivelproducten lijkt de bodem iets dichterbij te komen. Zo wist boter zelfs al weer ligt te stijgen. De overige producten daalden wel in waarde, zo publiceert het United States Department of Agriculture (USDA). Het Coöperatives Working Together (CWT) verleend voor de derde week op een rij exportsteun aan cheddar en boter.

Boter stijgt weer eens na zeven dalingen op een rij

Boter noteert na zeven dalingen op een rij eindelijk weer eens een waardestijging. Door een plus van negen dollar noteert boter 3.428 dollar per ton. De termijnmarkt kleurde de afgelopen zeven dagen eveneens behoorlijk groen. Dit betekent niet direct dat dit zich volgende week al doorspeelt in de prijs, maar voor op een lang termijn worden hogere prijzen verwacht. Het aantal verkopen steeg van 3,7 miljoen tot 4,6 miljoen pond.

Cheddar noteert de twaalfde daling op een rij. Door een afwaardering van 26 dollar noteert cheddar 3.461 dollar per ton. Ook voor cheddar lijkt het op lange termijn weer iets beter, al is dit in mindere mate terug te zien op de termijnmarkt dan bij boter. Het aantal verkopen bleef stabiel op ruim 13 miljoen pond.

Weipoeder blijft nog altijd schommelen rond het niveau van 1.300 dollar per ton. Deze week nam de waarde met 16 dollar af, wat de waarde op 1.290 dollar brengt. De termijnmarkt laat een schommelend beeld zien waardoor wordt verwacht dat de prijs voorlopig rond het huidige niveau blijft hangen. Het aantal verkopen daalde tot iets minder dan 7 miljoen pond.

Magere melkpoeder is deze week behoorlijk minder gedaald dan de vier weken hiervoor. De waarde komt uit op 2.209 dollar per ton, terwijl dit vorige week nog 2.223 dollar per ton was. Het aantal verkopen daalde tot iets minder dan 23 miljoen pond, wat nog altijd behoorlijk hoog is. De termijnmarktprijzen voor de komende twee maanden zijn nog altijd laag, waarna het op lange termijn weer aantrekt.

Het CWT steunt opnieuw cheddar en boterproducten. Voor de week gaat het om iets minder dan één miljoen pond. Ook in Amerika is opgevallen dat de Europese aanvoer hard is teruggelopen en de voorraden worden verkleind. De Amerikanen hopen hierop in te kunnen spelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse melk

Termijnmarkt melk impopulair na wilde jaren

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Nieuws Melk

Vermogen MTC over 2022 in de min, accountant twijfelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden