Terwijl vraag zuivel toeneemt

Melkveehouders VS hebben arbeiders tekort

4 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

New York, na Wisconsin en California de grootste zuivelstaat van de Verenigde Staten, heeft te maken met een enorme vraagstijging in de zuivelsector. Vooral yoghurt is erg populair aan het worden. Het probleem zit hem echter in de invulling van die vraagtoename, aangezien het zeer lastig blijkt medewerkers te vinden voor het agrarisch bedrijf. Dit blijkt uit een bericht van aupurnpub.com.

1.700

bedrijven

hebben problemen bij het vinden van personeel in het noordoosten van de Verenigde Staten

Uiteraard is het goed nieuws voor de melkveehouder uit New York dat er veel vraag is. Zo wordt verwacht dat er alleen al 15 procent meer moet worden gemolken om de vraagtoename van yoghurt te kunnen invullen voor de komende vijf jaar. Dit wil zeggen dat er ongeveer 100.000 meer koeien gemolken moeten worden, wat ongeveer 2.225 extra medewerkers vereist op de melkveehouderijen.

Die 2.225 extra medewerkers, daar zit vooral het probleem in. Farm Credit East bracht al eens in kaart dat 1.700 melkveehouderijen in het Noordoosten van de Verenigde Staten kampen met problemen rondom personeelsverwering. Kelly O’Hara, mede-eigenaresse van een melkveehouderij met 1.850 melkkoeien, geeft een aantal verklaringen voor het personeelstekort. Allereerst is een groot deel bang om hard te moeten werken, lange dagen te maken en vieze klusjes te moeten doen. Ten tweede weet een groot deel niet om te gaan met computers waardoor het lastig voor ze wordt om robotcontroles en dergelijks uit te voeren.

Daarbij komt ook nog eens dat op dit moment al 41 procent van de werkzame bevolking in de VS buitenlanders zijn. De Amerikaanse overheid hanteert echter een beleid dat buitenlandse medewerkers enkel op tijdelijke basis mogen komen werken. Dit wordt inmiddels bestreden, met als argument dat het melken van vee niet seizoensgebonden is, maar altijd doorloopt.

Desondanks heeft Obama aangekondigd dat de regels voor immigratie nog strenger worden en er nog strenger wordt gecontroleerd op illegalen. Waarschijnlijk gaat dit tot protesten leiden van diverse instanties in de zuivelsector. Het grootste argument dat hiervoor gebruikt gaat worden is dat de voedselzekerheid behouden moet worden.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden