DCA Melk Pro Inside

Melkmarkt kijkt al naar het tweede kwartaal

5 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de Nederlandse en Europese melkmarkt worden veel zaken gedaan voor de korte termijn. Veel kopers dekken zich in tot en met maart, omdat zij ervan uitgaan dat de melkproductie na het einde van het melkquotum op 1 april fors toeneemt. De blik is daarbij dus gericht op het tweede kwartaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor deze week was vooral de uitkomst van de Global Dairy Trade (GDT) een reden om extra actief te worden op de melkmarkt. Op de internetveiling steeg de gemiddelde prijs met liefst 9,2 procent, onder meer door een laag aanbod en de berichten van droogte in Nieuw-Zeeland. Dit leidde in de Europese Unie tot een wat nerveuze melkmarkt, omdat partijen zich wilden indekken tegen verdere prijsstijgingen.

De flink gestegen zuivelnoteringen woensdag, gepubliceerd door ZuivelNL, hadden hierop een beperkt effect, doordat deze noteringen een reflectie zijn van de prijzen de week ervoor. Zo ligt de prijs voor bijvoorbeeld magere melkpoeder deze week al weer hoger dan de notering van 200 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW die woensdag is afgegeven.

Op de melkmarkt steeg met name de notering van room deze week flink. Deze nam toe met 20 euro tot 365 euro per 100 kg af fabriek, excl. BTW. Room loopt qua prijs mee in het spoor van boter dat de afgelopen weken eveneens fors in prijs is gestegen. In deze periode is redelijk wat vraag naar room, terwijl het aanbod niet overweldigend is. De notering van magere melkconcentraat stijgt licht, met 50 euro tot 1.950 euro per ton droge stof. De prijs van magere melkconcentraat lijkt hiermee bijna zijn top te hebben bereikt.

75

cent

per 100 kg stijgt spotnotering voor rauwe melk

De spotnotering voor rauwe melk neemt deze week met 75 cent toe tot 33,50 euro per 100 kg,  bij 4,4 procent vet geleverd. Op de Nederlandse markt is amper vrije melk te krijgen, doordat de verwerkers deze goed zelf kunnen gebruiken. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de melkaanvoer, die volgens de berichten deze week procenten lager ligt ten opzichte van dezelfde week in 2014. Dit maakt de Nederlandse markt voor spotmelk zeer dun.

De Duitse spotnoteringen voor rauwe melk stabiliseren en dat heeft grotendeels te maken door een gebrekkige vraag in Beieren vanuit Italië. Hierdoor levert de spotnotering in Zuid-Duitsland een halve euro per 100 kg in, terwijl dit bedrag in Noord-Duitsland er juist bij komt. Hierdoor komen beide noteringen voor Duitsland uit op 30 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet geleverd.

Deze week zijn ook de melkprijzen van de diverse zuivelverwerkers bekend geworden. De garantieprijs van FrieslandCampina over februari komt uit op 31,50 euro per 100 kg, een plus van 1,25 euro ten opzichte van januari. Dat is de eerste stijging van de garantieprijs in zes maanden. Sinds DOC Kaas de publicatie van de melkprijs met een maand heeft verschoven, is FrieslandCampina eigenlijk de enige melkafnemer die de prijs in de maand zelf bekend maakt. De anderen doen dat nu allemaal achteraf, aan het begin van de volgende maand

Ook Cono en Leerdammer kwamen deze week met de melkprijzen over januari. Cono  Kaasmakers houdt in januari de prijs gelijk ten opzichte van december. Inclusief de wintertoeslag komt daar een relatief hoge melkprijs uit van 34 euro 63 per 100 kg. Bij Leerdammer gaat de wintertoeslag er in januari juist af, waardoor de prijs met liefst 4 euro 52 daalt tot 30 euro en vijf cent. Deze melkprijzen zijn bij gehalten van 4,41 procent vet, 3,47 procent eiwit en een jaarleverantie van een half miljoen kg.

Nemelco en DOC Kaas komen begin volgende week met de melkprijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden