Lagere productie per koe

Prognose melkproductie VS iets verlaagd

11 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse melkveestapel neemt toe, maar dat was dinsdag voor het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) geen reden om de prognose voor de melkproductie te verhogen. Sterker nog die werd naar beneden toe bijgesteld in het laatste vraag- en aanbodrapport (WASDE). Ondanks de verlaging gaan de Amerikanen nog steeds uit van een aanzienlijke melkplas.

De Amerikaanse melkveestapel laat een gestage groei zien. Uit een eerder verschenen rapport van het USDA blijkt dat er rekening wordt gehouden met 1 procent meer vaarzen, terwijl het aantal melkkoeien over januari 1 procent boven het aantal van het jaar ervoor lag. Het aantal dieren is zo sterk toegenomen dat de VS vandaag de dag de grootste veestapel in zes jaar tijd bezit.

Hoewel de omvang van de kudde toegenomen is, was het onvoldoende om de verwachte lagere melkproductie per koe op te vangen. Het deed het USDA besluiten om de prognose voor de melkproductie te verlagen. De verlaging doet evenwel niks af aan de omvang van de verwachte melkplas. Die blijft fors groter in vergelijking met 2014. 

Bij de export springt wei er tussen uit. Daar verwachten de Amerikanen meer van te kunnen afzetten tegen hogere prijzen. Het is ook de wei die de Class III melkprijs omhoog zet. Tegelijkertijd houden de Amerikanen rekening met een grotere import van kaas. 

De fundamenten op de markt blijven onveranderd. Er is weinig nieuws onder de zon, zo getuige het WASDE-rapport. Zelfs de tegenvallende melkproductie in de nummer 1 zuivelstaat Californië was niet voldoende voor een stevige correctie. Daarmee blijft de VS voor de EU een geduchte tegenstander op de exportmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse fosfaatrechten

Prijzen fosfaatrechten tot nog toe relatief laag

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden