Saputo wil importquotum

Europese kazen jagen Canadezen angst aan

20 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Europa heeft het voor elkaar gekregen om als onderdeel van de vrijhandelsovereenkomst met Canada een groter importquotum voor kaas in de wacht te slepen. Goed nieuws voor Europa, maar de grote Canadese kaasbedrijven zijn er minder blij mee. Die zijn bang voor de potentiële goedkopere import, aldus de Canadian Press.

De Canadese zuivelreus Saputo dringt er bij de Canadese overheid op aan om het leeuwendeel van het verhoogde importquotum Europese kaas aan hun te verstrekken. Het bedrijf vindt samen met een paar andere gevestigde namen dat de extra kaas naar bedrijven moet gaan die zich al bewezen hebben. Het gaat hierbij om een aanvullend volume van 17 miljoen kg kaas.

'Wij vinden dat degene die al onderdeel zijn van de zuivelsector, degene die al importlicenties hebben en dat degene met een bewezen belang in de sector de importquota moeten krijgen.'

Lagere prijzen voor kaas door subsidie 

Saputo krijgt hier steun van Parmalat en Agropur. De bedrijven vrezen dat de markt slachtoffer wordt van goedkoper Europees product. Zij zijn bang dat Europese prijzen lager liggen dankzij subsidies. Nu al exporteert de EU jaarlijks 20 miljoen kilogram kaas, in hoofdzaak speciaalkazen, naar Canada.

Saputo zelf heeft voldoende omvang om de concurrentie aan te kunnen. Het bedrijf trok zich in 2013 terug uit Europa. Wel wist het recent de vier na grootste Australische verwerker over te nemen. Door de overname hoopt Saputo iets dichterbij een overname in Nieuw-Zeeland gekomen te zijn.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden