Buitengewoon milde straf

Danone en Lactalis beboet voor Spaans melkkartel

6 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Spaanse zuivelsector is in de greep van een omvangrijk kartelschandaal. In week 10 maakte de mededingingsautoriteit van Spanje bekend voor in totaal 88,2 miljoen euro aan boetes te hebben uitgedeeld. Bij de gestrafte bedrijven zitten enkele grote namen, zoals Danone en Lactalis. De sector is echter van mening dat de boetes een schijntje zijn in vergelijking met de 800 miljoen euro dat met de prijsafspraken is verdiend, zo meldt Agroinformacion.com.

88,2

miljoen

euro aan boetes moeten de Spaanse zuivelaars betalen

In totaal zijn 11 bedrijven beboet voor deelname aan het melkkartel. Bij de gestrafte bedrijven zitten enkele bekende namen. Zo kreeg Danone een boete opgelegd van 23,2 miljoen euro, moet Nestle 10,6 miljoen euro betalen en kreeg Lactalis een boete opgelegd van 11,6 miljoen euro. Verder moeten ook Capsa, Puleva en  Pascual, samen met enkele kleinere bedrijven, forse boetes betalen. Gezamelijk hebben de boetes een totaalbedrag van 88,2 miljoen euro.

De bedrijven zijn gestraft voor het verhandelen van gevoelige marktinformatie over aankoopprijzen en voorraden van rauwe melk. De illegale praktijken begonnen in 2000 en duurden voort tot 2013, toen de Spaanse mededingingsautoriteit het onderzoek startte. Door het kartel konden de bedrijven zelf bepalen wat de melkprijs moest doen. De bedrijven gingen hier zelfs zo ver in, dat de prijzen op regionaal en nationaal niveau lang van te voren werden geformuleerd. Tijdens een van de vergaderingen spraken de bedrijven het doel uit ‘om 2011 af te sluiten met prijzen die ongeveer acht procent boven de prijzen van 2010 liggen’, schrijft de Spaanse mededingingsautoriteit in het 125 pagina’s tellende rapport.

Hoewel de bedrijven zijn gestraft voor deelname aan het kartel, is er ook kritiek op de boete die de Spaanse kartelwaakhond de zuivelaars heeft opgelegd. Verschillende partijen in de politiek en de zuivelsector vinden de boete van 88,2 miljoen euro een schijntje van wat het geld dat de bedrijven met het kartel hebben verdiend. Uit het rapport van de Spaanse mededingingsautoriteit blijkt dat de bedrijven naar schatting namelijk 800 miljoen euro verdiend met de prijsafspraken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
poldes 6 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10862479/Danone-en-Lactalis-beboet-voor-Spaans-melkkartel]Danone en Lactalis beboet voor Spaans melkkartel[/url]
hoe doet nzo in Nederland de melkprijs bepalen?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Zuivelreus Lactalis ziet omzet en winst groeien

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Nieuws melk

Franse 'camembert-oorlog' duurt voort

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden