DCA Melk Pro Inside

Zuivelkopers rekenen op losgaan melkveehouders

11 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de Nederlandse en Europese zuivelmarkt kijken de kopers en verwerkers in deze periode de kat uit de boom. Met een gezonde spanning wordt gekeken naar de nu al historische datum voor de Europese zuivelsector: het verdwijnen van het melkquotum na drie decennia vanaf 1 april.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De noteringen bereikten eind februari een piek en beginnen geleidelijk onder druk te staan. Zo is boter in zowel Nederland (342 euro per 100 kg) en Duitsland (337,50 per 100 kg) deze week stabiel genoteerd. Door vooral een beperkte beschikbaarheid kon volle melkpoeder nog iets klimmen, in Nederland met 5 euro tot 288 euro per 100 kg, in Duitsland met 2,50 euro tot 275 euro per 100 kg.

De notering van magere melkpoeder moest in Nederland echter een veer laten met een min van 4 euro tot 216 euro per 100 kg, terwijl de Duitse notering met 225 euro gelijk bleef. Dit heeft alles te maken met de voorraadopbouw van de verwerkers en de kopers van de zuivelproducten. Die is in een markt waarin de grondstof, in dit geval melk, beperkt beschikbaar is zo klein mogelijk. Zeker met het oog op het wegvallen van de productiebarrière over drie weken in de vorm van de superheffing.

Voor de afnemers op de melkmarkt blijft het koffiedik kijken wat de Europese melkveehouders precies gaan doen in de melkaanvoer, maar aangenomen wordt dat zij door de bank genomen losgaan en de melkproductie opschroeven. Dit is ook waar de kopers van de zuivelproducten graag op willen anticiperen, want een hogere melkproductie vertaalt zich binnen afzienbare termijn ook in dalende zuivelnoteringen en dus lagere inkoopprijzen. Waardoor de voorraden met goedkopere zuivelproducten kunnen worden aangevuld.

Zijn ongeremde melkveehouders straks tot hogere productiecijfers in staat?

De verwachting die de Europese Commissie afgaf, een groei van de Europese melkproductie van 1,2 procent over heel 2015, heeft echter voor vraagtekens gezorgd over de spanwijdte van de melkveehouderij qua productie. Zat deze vorig jaar, toen de productie fors steeg, al redelijk op het maximum, of zijn ongeremde melkveehouders straks tot nog hogere productiecijfers in staat?

Overigens rekent de Europese Commisie op een jaarlijkse groei van 0,3 procent voor de Europese zuivelmarkt, wat betekent dat bij een productiegroei van 1,2 procent de export naar buiten de EU moet blijven groeien. Factoren die druk gaan geven op de melkprijs.

Kaas weet zich deze week nog wel onder de druk van de markt uit te komen. In Duitsland steeg de kaasnotering met vijf cent per kg tot gemiddeld 2,65 euro voor een kg Gouda of Edammer in blok. De kaasmarkt profiteert in de export van de goedkope euro, zoals vorige week geschetst, en weet daardoor qua prijs uit het dal te klimmen waar het sinds de importboycot van Rusland in de laatste helft van vorig jaar in was beland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden