Vraag naar melk stijgt sterker

Grondcapaciteit remt kansen na melkquotum

12 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Melkveehouders in de Europese Unie hebben zijn zich al sinds 2006 voor aan het bereiden op het einde van het melkquotum. De Rabobank verwacht dat het einde van het melkquotum tot een nog sterkere concentratie van de productie in de belangrijkste melkproducerende landen gaat leiden.

In het rapport New Dawn for European Dairy, spreekt de Rabobank de verwachting uit dat de wereldwijde vraag naar zuivel de komende jaren sterk gaat toenemen, maar dat de groeiende vraag niet louter positief is. Ook zegt de Rabobank dat hoewel het melkquotum wordt afgeschaft, er verschillende steunmechanismen en reguleringsinstrumenten de markt blijven sturen.

In aanloop naar de afschaffing van het melkquotum, hebben melkveehouders in de Europese Unie fors geïnvesteerd in de capaciteit. In de periode tussen 2006 en 2014 is de productie al met 12 miljoen ton opgeschroefd. De groeiende vraag naar zuivel op de wereldmarkt, is de belangrijkste aanjager voor de uitbreidingen geweest.

2

procent

neemt de wereldwijde vraag naar melk jaarlijks toe

De Rabobank verwacht dat de vraag op de wereldmark de komende jaren blijft toenemen. Het samengestelde, jaarlijkse groeipercentage ligt in de periode van 2014 tot 2020 zelfs boven de twee procent. De stijging is het gevolg van bevolkingsgroei, verstedleijking, globalisering, maar ook van welvaartsgroei.

Om van de groeiende vraag te kunnen blijven profiteren, kan de productie verder worden vergroot, maar dan moet de prijs van rauwe melk wel een grote sprong maken. Om de productie uit te breiden, moeten noordwestelijke landen van de EU namelijk niet alleen in capaciteit, maar ook in grond investeren.

Dit brengt uitdagingen met zich mee, want volgens de Rabobank is de maximale capaciteit van de grond in de EU bereikt en daarnaast drukken de gemiddeld hoge productiekosten van de EU in vergelijking met andere productieregio’s de marges. Melkveehouders in de Europese Unie moeten concurreren met goedkopere melk uit andere landen waar de consolidatie van landbouwbedrijven en de efficiencyslag sneller is verlopen.

Ook de Nederlandse melkveehouder kan niet op zijn lauweren rusten. De goede internationale concurrentiepositie van vandaag biedt geen garantie voor succes over 10 jaar.  Rabobank merkt op dat de Nederlandse melkveehouderij zich naast een hoge verwaarding van elke liter melk meer dan voorheen zal moeten richten op een concurrerende kostprijs per liter om zich te wapenen tegen de hoge prijsvolatiliteit en de opkomende internationale concurrentie.

 Schaalvergroting en productieconsolidatie om de kostprijs te verlagen zijn in Nederland niet zo eenvoudig te realiseren. Productconsolidatie heeft in Nederland in de afgelopen jaren al volop plaats gevonden. Het succes van ruim éénderde van de 18.000 Nederlandse melkveehouders die zich op kostprijsniveau prima kunnen meten met veel grotere buitenlandse concurrenten toont aan dat schaalvergroting op zich ook geen must is. Het ondernemerschap en de operationele efficiëntie van deze kopgroep moeten als voorbeeld dienen voor de rest van de Nederlandse melkveehouderij.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
erik 12 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10862574/Grondcapaciteit-remt-kansen-na-melkquotum]Grondcapaciteit remt kansen na melkquotum[/url]
als de concurrentie positie in het geding is moet je geen lulverhaal ophangen, gewoon de grondzeepbel doorprikken en naar normale prijzen toe, dan kun je als NL melkveehouder wel concurreren met de wereldmarkt.
peter 12 Maart 2015
nu alleen nog iemand vinden die wil verkopen onder de 7 a 8 euro, dan prik maar lekker de luchtbel door.
erik 12 Maart 2015
melkprijs van onder de 27 cent doet wonderen
tinus 14 Maart 2015
gewoon je stal(of gedeelte) met koeien verhuren aan een akkerbouwer die mest wil hebben en probleem is opgelost...
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden