DCA Pro Melk Inside

Zuivelmarkt nog een week in onzekerheid

25 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nog een week te gaan en dan is Europa van het melkquotum af. Dan komt er ook een einde aan de heersende onzekerheid en krijgt de markt de kans om weer op gang te komen. DCA Melk geeft aan dat tot dan toe de markt een zwakke, onzekere ondertoon houdt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fonterra topman Theo Spierings liet woensdag weten zich niet direct zorgen te maken over de extra melk uit Europese hoek. Dit doordat Europa het grootste deel van de melk richting de kaas verplaatst en niet richting volle melkpoeder. Het belangrijkste exportproduct van de Nieuw-Zeelandse zuivelreus. 

Tegelijkertijd vertegenwoordigt volle melkpoeder de hoogste melkprijs in de EU. Die werd door Greenmark Dairy vastgesteld op 38,01 euro. De prijs lag een week eerder nog op 38,94 euro. In Nederland daalde de prijs van volle melkpoeder naar 284 euro per 100 kg, waar de prijs in Duitsland stabiel bleef op 2.700 tot 2.800 euro per ton. Het aanbod is beperkt, terwijl de Duitsers aangeven dat er nog steeds nieuwe transacties tot stand komen. 

Greenmark merkt op dat volle melkpoeder in vergelijking met de andere producten te duur oogt. Zo ligt de bovenkant van de theoretische melkprijs voor de overige fabricaten op 31,98 euro voor de combinatie caseïne, wpc35 en boter, bij een onderkant van 30,90 euro voor de combi kaas en wei. 

Boter is het kind van de rekening. Zo resulteert een afwachtende markt in Duitsland in een prijs van 3,15 tot 3,35 euro per kilo. Een min van 10 cent voor de 25 kg. Kleine verpakkingen zijn door een goede vraag prijshoudender en doen 3,40 tot 3,48 euro per kg. In Nederland daalt de boterprijs met 4 euro naar 326 euro per 100 kg. 

De grootste klap valt echter bij magere melkpoeder. In Nederland daalt magere melkpoeder voor voedsel 8 euro in waarde tot 205 euro, waar product voor veevoer een min wegzet van 10 euro om uit te komen op 179 euro. In Duitsland daalt de prijs voor voedsel tot een onderkant van 2.050 euro bij een bovenkant van 2.250 euro per ton. Voor veevoer komt de spreiding uit op 1.780 tot 1.900 euro per ton. 

Magere melkpoeder wordt geplaagd door de onzekerheid op de markt. Zo wordt er al wel gesproken over de tweede helft van 2015, maar komen er geen zaken tot stand. Ook voor het tweede kwartaal lijken kopers nog niet helemaal gedekt te zijn. Het heeft er alle schijn van dat dit de markt is die de klappen gaat opvangen als er meer melk gaat komen.

Stabiel is tegelijkertijd de markt voor kaas. De Duitsers schetsen de markt als volgt: goede vraag, weinig aanbod en een stabiele prijs. Die staat voor Gouda en Edammer op 2,65 tot 2,80 euro per kilo. Hierbij de kanttekening dat het een markt met twee gezichten is. Aan de ene kant wordt op de veiling van Dairy Auctions Online (DAO) de kaas niet verkocht bij een prijs van 2,58 euro per kilo voor levering april, maar geven andere aan het goedkopere product niet te kunnen vinden. 

Ook de versmarkt voelt zwakker aan. Zo noteerde de DAO een gemiddelde prijs van 3,67 euro per kilo voor room. Een week eerder werd er nog een prijs van 3,82 euro gemaakt. De zwakkere ondertoon volgt op de onzekerheid over de volumes aan melk die er op de markt afkomen. Voor het eerst in 31 jaar zorgt dit weer voor hoofdbrekers. De plussen op Europees niveau worden ingeschat tussen de 1 en 5 procent. Het ontbreken van cijfers over jongvee binnen de EU maakt echter dat alle prognoses flinke gokken blijven.

Grote vraag is ook of Arla Engeland de enige is die de melkprijs over april verhoogt of dat het bedrijf gezelschap gaat krijgen. Hoewel het niet direct effect gaat hebben op de melkproductie kan een prijsverhoging melkveehouders wel extra gaan aanmoedigen om meer melk te leveren.      

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden