Nederland op derde plaats

Laatste superheffing wordt kassa voor Europa

31 Maart 2015

De allerlaatste superheffing in Europa gaat de Europese Unie geen windeieren leggen. Zo koersen ongeveer 12 van de 28 staten af op een superheffing en zijn er diverse landen die, zoals de zaken er nu voor staan, een record moeten afdragen. 

750

miljoen

euro moeten zes landen in de EU betalen

Gedurende de voorgaande jaren kregen de lidstaten er elke keer iets meer quotum bij. Alleen over seizoen 2014/15 is dat niet het geval. Dit terwijl over seizoen 2013/14 al grote stappen gezet zijn in de uitbreiding van de melkproductie. De torenhoge bedragen die nu genoemd worden in context met superheffing zijn dan ook geen verrassing. 

Agra Facts becijferde dat Duitsland de hoofdprijs gaat betalen en afstevent op een heffing van 300 miljoen euro. Deze rekening komt overigens niet geheel op het bord van de melkveehouders, maar wordt deels door de overheid betaald. Ver onder Duitsland volgt Polen met een geschatte heffing van 160 miljoen en Nederland staat op drie met een bedrag van 140 miljoen euro. 

In vergelijking met de bedragen die Nederland, Polen en Duitsland waarschijnlijk moeten betalen komt Ierland er met een rekening van 75 miljoen euro nog goed vanaf. Op vijf staat Oostenrijk met een bedrag van 44,5 miljoen euro en Denemarken sluit de top zes af en stevent af op 27 miljoen euro. 

In totaal zijn deze landen al goed voor een bedrag van ongeveer 750 miljoen euro. Daar stopt het echter niet, want ook Litouwen, Estland, Italië, België en Cyprus stevenen af op een overschot. Alleen zuivelreus Frankrijk ondervindt geen hinder van het quotum.

Om de melkveehouders te helpen geeft de Europese Commissie de landen de mogelijkheid de bedragen over drie jaar te betalen.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox