Marges te klein

Melkveehouders Nieuw-Zeeland naar de bank

20 April 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Veel melkveehouders in Nieuw-Zeeland moeten naar de bank voor extra krediet om de periode tot Kerstmis ook financieel te overbruggen. De huidige lage melkprijzen maken het voor de gemiddelde melkveehouder noodzakelijk om extra financiële middelen aan te boren, omdat de cashflow tot de kerst waarschijnlijk negatief is.

Kan twee jaar duren voordat melkprijs substantieel gaat stijgen

Deze verwachting laat het adviesbureau Agfirst optekenen in Nieuw-Zeelandse media. De melkveehouders moeten voor het komende seizoen, dat loopt vanaf 1 juli, uitgaan van een gemiddelde melkprijs van 5,50 Nieuw-Zeelandse dollars per zogeheten milk solid. Een gemiddeld melkveebedrijf moet echter een melkprijs ontvangen van 6,50 dollar per milk solid om break even te draaien, meent Agfirst.

Naast het drastisch snijden in de kosten, is een gang naar de bank ter overbrugging daardoor onvermijdelijk. Agfirst verwacht daarbij dat het nog wel twee jaar kan duren eer dat de melkprijzen voor de melkveehouders substantieel gaan stijgen. DairyNZ, de Nieuw-Zeelandse equivalent van de voormalige productschappen hier in Nederland, bevestigt dat de melkveehouders het financieel moeilijk hebben.

Zeker voor de korte termijn wacht de melkveehouder de nodige uitdagingen in de kasstroom. Volgens topman Tim Mackle gaan de meeste melkveebedrijf nog wel quitte draaien, maar hij sluit niet uit dat de schuldenlast voor de agrarische ondernemers hoger wordt en zij minder investeren in de bedrijvigheid in de regio.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
geert 20 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10863294/Melkveehouders-Nieuw-Zeeland-naar-de-bank]Melkveehouders Nieuw-Zeeland naar de bank[/url]
zal in Nederland niet veel anders zijn,sommige veehouders staan al tijden onder bijzonder beheer
Jan 20 April 2015
Dit heeft iedereen kunnen bedenken. Ook in Nederland hebben de boeren zich met de bouw van grote stallen en aankoop van grond zich diep in de schulden gestoken. OK de rente is laag, maar 0,1% erbij is een flinke stap.
Naast de boeren kunnen de banken ook nog wel eens spijt krijgen.
Pieter 20 April 2015
Zou wel eens willen weten wie dit geschreven heeft.
Dit verhaal rammeld aan alle kanten, zorg dat je de goeie informatie hebt voordat je dit uit brengt.
Harmen Heesen 21 April 2015
bit sad that mis information is driving the media.. If you need over $6.5.-/ Kg Ms to stay in business there is something wrong...
Many farmers have no debt or small debt in NZ..... but some may have extended themselves over and beyond to what their often in efficient pasture systems deliver .
That said coming down from a $8.- payment to $5.- is an adjustment.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden