DCA Voer Pro Inside

Neerslag en dollar houden notering maïs stabiel

21 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De telers in de Verenigde Staten lopen er achter bij het inzaaien van de korrelmaïs. Was vorige week twee procent van het beoogde areaal ingezaaid, begin van de week was dat nog maar 9 procent.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In staten als Missouri en Kentucky overwegen diverse agrarische ondernemers om maïs te schrappen en deze te vervangen door latere gewassen als sorghum. In andere staten in de midwest van de Verenigde Staten houden telers echter vertrouwen in de goede afloop. Zij verwachten de opgelopen achterstand binnen afzienbare tijd weer in te halen.

0,8

procent

daalt maïsprijs na berichten over inzaai van gewas

Kortom, pas de komende weken wordt duidelijk hoeveel areaal er in de Verenigde Staten definitief wordt ingezaaid met korrelmaïs. En welke invloed deze ontwikkeling heeft op de koers van de termijnmarkt voor maïs. In afwachting hiervan zijn de markten de afgelopen week min of meer stabiel. Op de beurs in Chicago was de prijs voor maïs 0,8 procent lager door het nieuws dat de inzaai achter loopt op schema en stond op 3,75 dollar per bushel op mei 2015.

Het blijkt dat de voorraden in de Verenigde Staten het grootst zijn in 28 jaar, wat druk geeft op de prijs van maïs aan de Matif. De hoge voorraden komen door twee recordoogsten achter elkaar In de VS. Enkel het beperken van de maïsproductie wereldwijd kan hierdoor de huidige druk op de prijs verlichten, maar of en in welke mate dit gebeurd is nog niet duidelijk.

Bovendien is er niet direct meer vraag voor maïs zichtbaar, in de VS is er voor de ethanolproductie zelfs een daling van 1 procent in de vraag naar maïs te zien. De sterkere dollar ten opzichte van de euro laat op de Europese markt echter ook een lichtpuntje zien. De dollar maakt het voor Amerika zo duurder om maïs te exporteren, wat kan zorgen voor meer vraag naar Europese maïs. Dit heeft weer een stabiele koers van de maïs tot effect.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden