Door referendumwet

Dijksma uit zorgen over referentiejaar grondeis

23 April 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het wordt nog spannend of het referentiejaar voor de grondeis die in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) genoemd wordt er ook gaat komen. Dit blijkt uit de woorden van staatssecretaris Sharon Dijksma gedurende het debat over de AMvB. Dit door de nieuwe referendumwet. 

Dijksma benadrukte tijdens het debat over de AMvB dat de tijd begint te dringen voor de nieuwe maatregelen. 'De wetgeving is gestoeld op kalenderjaren', zegt Dijksma. Daardoor heeft ze te maken met een harde deadline.   

Zelfs de AMvB kan pas rond oktober richting de Raad van State. Voor melkveehouders houdt dit in dat wanneer de politiek zich niet kan vinden in de nieuwe regelgeving, de AMvB beter niet tegengehouden kan worden. 'Anders hebben we tot en met 2017 helemaal niets'. Dan komt volgens Dijksma ook het referentiejaar voor grondgebonden groei in gevaar. 

Tegelijk heeft de wetgeving volgens haar consequenties voor de grondprijs. 'De grondprijs gaat oplopen. Dit is niet alleen zo voor melkveehouders, maar ook voor akkerbouwers.' Voorzichtiger is zij met een reactie op het verhaal rondom de vergunningen vanuit de hoek van het CLM. 'Vaak is de vergunningscapaciteit groter dan de omvang van de sector. Voor uitvoering moet onder meer de wet die vanaf 1 januari gaat gelden nog meegenomen worden. Het fosfaatplafond is hier een harde bovengrens.'

Een ander punt van aandacht tijdens het debat waren de dierrechten. Hierover zei Dijksma: 'Als de EU zegt dat er een ring moet om veestapel voor behoud is het kiezen of delen. Derogatie of dierrechten.'

Daar kan echter niet iedereen zich in vinden. Elbert Dijkgraaf zegt dat Dijksma veel te veel inzet op dierrechten. Er zijn alternatieven genoeg. Die opmerking wordt door de staatssecretaris gesteund, maar 'Voerspoor is prachtig middel. Ik teken ervoor, maar dan moet de sector wel verantwoordelijkheid nemen.' De discussie rond dierrechten is hiermee nog niet van de tafel. 

Een ander onderwerp zonder kant en klare oplossing blijkt de regeling voor knelgevallen. Wel maakte Dijksma duidelijk dat niet iedereen die door de AMvB beperkt wordt een knelgeval is. 'Dan betekent AMvB niets'. Ook wil ze een herhaling voorkomen van de geschiedenis rond de invoering van het melkquotum. 

Wel werd tijdens het debat duidelijk dat er een aanspreekpunt moet komen voor ondernemers. Dijksma gaf dan ook aan het een goed idee te vinden dat er een loket geopend waar ondernemers met vragen terecht kunnen. 

 

     

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Herman 2 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10863366/Dijksma-uit-zorgen-over-referentiejaar-grondeis-]Dijksma uit zorgen over referentiejaar grondeis[/url]
Die Dijksma zet nog eens zoden aan de dijk. In plaats van dat afknijpen van de landbouwers kan ze beter zelf eens een boterham minder eten. Hoeveel weegt ze eigenlijk? Ze is aardig dik. daarmee kunnen we een Dijkdoorbaak wel voorkomen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden