Ruim tiende minder maïs

Koeien snakken naar groter maïsareaal

6 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Tussen de 10 en 15 procent minder snijmaïs daar rekenen de grote leveranciers van maïszaden op. Deze daling valt grotendeels toe te schrijven aan de nieuwe eisen rondom derogatie. Toch is maar de vraag of het areaal niet nog meer gaat dalen. Hoewel Boerenbusiness het niet bevestigd krijgt wordt er zelfs gesproken van een min van 20 procent.  

20

procent

minder maïs mogelijk

Naar aanleiding van de nieuwe eisen rondom de Nederlandse mestderogatie gaan de arealen van maïs en gras licht verschuiven. Voor 2014 bedroeg de eis nog 70-30 procent voor respectievelijk gras en maïs, maar dat is in 2014 veranderd naar 80-20 procent voor respectievelijk gras en maïs. Een aantal melkveehouders konden in 2014 nog terugvallen op vrijstelling, maar moeten vanaf 2015 ook aan de nieuwe eisen voldoen. De verwachting heerst dat dit ook zijn invloed gaat hebben op de prijzen voor silage maïs binnen Nederland.

De grote spelers op de markt voor maïszaden in Nederland verwachten door de nieuwe derogatie eisen dat er 10 tot 15 procent minder maïs geteeld gaat worden in Nederland. Geruchten doen de ronde dat dit percentage zelfs op kan lopen naar 20 procent.

In 2014 werd nog 226.151 hectare maïs geteeld. Er wordt een klein areaal maïs opgevangen door akkerbouwers, omdat de maïs met de huidige graanprijzen rendabeler is om te telen. Echter doordat de regelgeving rondom de derogatie pas eind 2014 duidelijk was, is het areaal maïs bij akkerbouwers te verwaarlozen is. Dit doordat akkerbouwers niet in de gelegenheid waren om maïs in te passen in het bouwplan, aangezien dit in het najaar van het voorgaande jaar al vast wordt gesteld.

In tegenstelling tot Nederland heeft België niet te maken met een derogatie voor mest. In Nederland wordt een daling voorzien van 10 tot 15 procent in het maïsareaal, in België wordt er een daling van het maïsareaal voorzien van 6 à 7 procent. Voor Nederland betekent de nieuwe derogatie dat er een derde minder aan maïs geteeld kan worden binnen de melkveehouderij. Dit is aanzienlijk!

Naar schatting van Jos Groot Koerkamp, van Limagrain, is er eind week 19 80 procent van het maïsareaal ingezaaid. Begin mei is in Noord-Brabant, Limburg en België al 90 procent gezaaid. In andere delen van Nederland is er nog maar 50 tot 60 procent gezaaid.

Het is nog afwachten hoe het groeiseizoen zich gaat ontwikkelen, maar de boeren moeten dit maïsjaar zeker niet vergelijken met het maïsjaar van afgelopen jaar. In 2014 werd ruim 20 procent meer maïs geoogst per hectare, dan in een normaal jaar door het goede voorjaar. 'In tegenstelling tot het goede voorjaar vorig jaar lopen we dit jaar op schema voor een normaal jaar, dat terwijl 2014 twee weken voor liep met het inzaaien van maïs.'

Het kleinere maïsareaal in 2015 baart zorgen, wat betreft de maïsvoorziening voor melkveehouders. Door het 10 tot 15 procent kleinere maïsareaal kunnen prijzen voor voedermaïs in 2015 sterk stijgen, wat zorgwekkend te noemen is voor de Nederlandse melkveehouder. Boeren kiezen dit jaar voor maïsrassen die voornamelijk goed presteren op kwaliteit, eiwitgehaltes, en de ferme opbrengsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
beekies 9 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10863582/Koeien-snakken-naar-groter-maisareaal]Koeien snakken naar groter maisareaal[/url]
Wat een gezeur. Er zijn zoveel boeren die helemaal geen mais voeren.
erik 9 Mei 2015
wat er niet is , is er niet. van lucht kan een koe geen melk maken, dus ik zou niet ongerust zijn met deze cijfers heren melkveehouders.
Zeker als je dit afzet tegen de groeiverwachtingen van de melkveehouderij in het algemeen.
Straks veel koeien en ze verhongeren! Akkerbouw eindelijk de lachende derde?
Bertje 17 Mei 2015
Snijmaisprijs af land € 3.200?/ha
willem boor 22 December 2015
eigenlijk is de teelt van (snij)mais een goede methode om koolstof vast te leggen. het overschot aan mais dat niet wordt gebruikt voor voer kan makkelijk worden opgeslagen en onttrekt dus koolstof aan de atmosfeer. die jaarlijkse opslag kun je 100 jaar volhouden en dan in 10 jaar verbranden (wat dan tot minder steenkool resp olie verbranden leidt)
willem boor 22 December 2015
eigenlijk is de teelt van (snij)mais een goede methode om koolstof vast te leggen. het overschot aan mais dat niet wordt gebruikt voor voer kan makkelijk worden opgeslagen en onttrekt dus koolstof aan de atmosfeer. die jaarlijkse opslag kun je 100 jaar volhouden en dan in 10 jaar verbranden (wat dan tot minder steenkool resp olie verbranden leidt)
bas 22 December 2015
Waar moeten de veehouders het geld vandaan halen om mais bij te kopen?Er zijn nu al grote problemen .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden