DCA Melk Pro Inside

Waarom interventie zure smaak geeft aan melk

22 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Interventie wordt steeds vaker in de mond genomen wanneer gesproken wordt over de melkmarkt. Uit een analyse van DCA Melk wordt duidelijk waarom dit een zure bijsmaak geeft aan de melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Langzaam verdwijnen in Europa de vangnetten voor de melkmarkt. Zo is het quotum ten einde gekomen en was er ook een streep gezet door de private opslag van boter. Die laatste is als noodmaatregel weer ingezet toen Rusland de grens sloot. Waar Europa echter niets aan heeft gedaan is interventie. 

169

euro

per 100 kg voor interventie melkpoeder

Interventie houdt in dat Europa product van de markt kan halen, in dit geval boter en magere melkpoeder, tegen een vooraf vastgesteld niveau uitkomt. Voor boter is die prijs vastgesteld op 246,39 euro per 100 kg, maar geldt dat maar 90 procent van de interventieprijs betaald mag worden, waardoor de prijs uitkomt op 222 euro per 100 kg. Voor magere melkpoeder ligt die prijs op 169,80 euro per 100 kg,

Hierbij gelden nog een aantal spelregels. Zo kan er alleen interventie plaatsvinden in de periode van 1 maart tot 31 augustus. Wat inhoudt dat het middel met name functioneel is rond de piek van de melkaanvoer en in de maanden er na wanneer voorraden opgeruimd worden. Voor boter geldt een maximum van 30.000 ton, voor magere melkpoeder ligt de grens op 109.000 ton. 

Het voordeel van interventie is dat verwerkers producten die ze niet zelf op kunnen slaan af kunnen zetten aan Europa. Hiermee legt Europa een bodem in de markt. Wanneer de prijzen weer stijgen en Europa product gaat verkopen is de winst voor Europa. Een nadeel van deze methode is de marktverstorende werking. Zo kan het gebeuren dat wanneer de markt zich aan het herstellen is en er extra product op de markt komt dit zo marktverstorend werkt dat prijzen stabiel blijven of zelfs een stap terug doen. 

De laatste keer dat Europa interventie toepaste voor melk was in 2008/09. Dit gebeurde niet alleen in Europa, maar ook de VS greep toen in. Het was mede de hoge melkproductie in de VS die toen resulteerde in een grote prijsdaling op de melkmarkt. Voor boter pakte dat goed uit, maar de markt voor magere melkpoeder kreeg destijds nog een tik na, doordat de markt nog niet uit de voeten kon met het extra product.  

Mei 2015 wordt er weer steeds vaker over interventie gesproken op de melkmarkt. Zo daalde de Europese prijs voor magere melkpoeder naar 188,66 euro per 100 kg. Door deze laatste daling bevindt de prijs zich nog maar 8,9 procent boven de interventieprijs. Beter gaat het bij boter. Daar ligt de prijs met 36,5 procent nog ruim boven de prijs voor interventie. 

Opnieuw bewijst magere melkpoeder volatiel te zijn en een zwakke plek. Uiteraard speelt hierin mee dat Nieuw-Zeeland bij gebrek aan vraag naar volle melkpoeder meer magere melkpoeder is gaan produceren en ook vanuit de VS wordt nog voldoende aangeboden. Hoewel in de VS getracht wordt zoveel mogelijk melk naar andere producten te verplaatsen lukt dat lang niet overal doordat de melkaanvoer de piek nadert.

De gemiddelde Europese prijs van magere melkpoeder ligt nog ruim boven interventie, maar in Nederland is het verschil gekrompen tot enkele euro's. Voor producenten begint het daardoor tijd te worden om na te denken over de mogelijkheid om gebruik te maken van deze 'escape'. Veel hangt hier af van het vertrouwen in het derde en vierde kwartaal. 

Het is meteen de verklaring voor de zure smaak die interventie aan de melk kan gaan geven. Gaan verwerkers hier namelijk gebruik van maken, dan houdt het voor melkveehouders in dat de vooruitzichten voor de melkprijs voor de tweede helft van 2015 nog slechter zijn dan die voor de eerste helft. De markt heeft dan wel een bodem, maar die kan direct een belemmering gaan vormen wanneer het herstel inzet. Het worden daardoor spannende dagen voor de sector.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden