Versneld maatregelen nemen

Zuivelsector gaat strijd aan met fosfaatproductie

1 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

De zuivelsector gaat zelf werken aan het beperken van de fosfaatproductie. Dit hebben de samenwerkende partijen van de sector aangekondigd. Door het overschrijden van het fosfaatplafond is het noodzakelijk om voorgenomen maatregelen versneld in te voeren.

LTO-Nederland, de Nederlandse Zuivel Organisatie, NAJk, Nevedi en de Vereniging van Accountants- en Belastingbureaus geven aan met zorg kennis genomen te hebben van de CBS-cijfers over de fosfaatproductie van de Nederlandse zuivelsector. De samenwerkende partijen stelden eerder al maatregelen voor om de fosfaatproductie terug te dringen. Deze CBS-informatie geeft aanleiding om de maatregelen direct uit te voeren.

Om de fosfaatproductie terug te dringen willen de samenwerkende partijen twee maatregelen nemen. Ten eerste moet het voerspoor worden aangescherpt. De hoeveelheid fosfor in mengvoeders voor melkvee wordt per 1 juli 2015 verlaagd waardoor de geproduceerde hoeveelheid fosfaat per koe moet dalen.

Ten tweede moet met ingang van 2016 de KringloopWijzer voor alle melkveebedrijven verplicht worden gesteld. Dit managementinstrument stelt melkveehouders in staat om mineralen op het bedrijf efficiënter te benutten. Bedrijven die kampen met een fosfaatoverschot moeten de KringloopWijzer al sinds 1 januari 2015 verplicht toepassen.

Naast het verplicht stellen van de KringloopWijzer en het verlagen van het fosforgehalte in het voer, benadrukt het samenwerkingsverband dat een verdere aanpak en het nemen van eigen verantwoordelijkheid op individuele melkveehouderijen noodzakelijk is.

Ook wordt verkend welke mogelijke instrumenten en maatregelen nodig zijn om de fosfaatproductie op sectorniveau weer terug te kunnen brengen onder het fosfaatplafond. Deze aanpak richt zich op individuele bedrijven waarbij het ondernemerschap op het gebied van mineralenefficiëntie wordt beloond.

Het nemen van maatregelen die de fosfaatproductie moeten tegengaan is echter niet eenvoudig, omdat de maatregelen nauw aan dienen te sluiten bij de duurzaamheidsdoelen die zijn vastgesteld in de Duurzame Zuivelketen. Het efficiënt omgaan met mest en mineralen, dierenwelzijn, diergezondheid, levensduur en antibioticagebruik en weidegang staat hierin centraal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Boer Piet 1 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864018/Zuivelsector-gaat-strijd-aan-met-fosfaatproductie]Zuivelsector gaat strijd aan met fosfaatproductie[/url]
Heel leuk om die kringloopwijzer verplicht te stellen, maar volgens mij gaat het niet werken. Want de boer die geen fosfaatoverschot heeft gaat echt niet zonder beloning moeite doen om zijn fosfaatproductie te laten dalen. Bovendien lijkt het me niet heel slim om het fosforgehalte in voer nog verder te verlagen. Er zijn nu al te veel koeien die door fosfor gebrek omrollen. Bovendien, kunnen en mogen deze organisatie's de veehouder iets verplicht stellen?
erik 1 Juni 2015
je kunt ook gewoon minder koeien gaan houden. Iedereen wist dat het er aan zat te komen en ze hebben allemaal gehoopt dat buurman het wel op zou lossen. Niet dus
Boer Drenthe 1 Juni 2015
@boer Piet; Fosfor is vaak aangewezen als boosdoener van omgevallen koeien. In werkelijkheid is dit bijna nooit de oorzaak. Daarnaast is het altijd goed om goed met je mineralen om te gaan, zo kan je extra mest aanvoeren of minder afvoeren.
john 2 Juni 2015
het komt er simpelweg op neer: willen we in Nederland meer melken dan zal de fosfaat productie per liter naar beneden moeten. Hier zal een bepaalde balans uitkomen tussen fosfaat uit mengvoer en ruwvoer (het punt bepalen waarop fosfaat uit mengvoer lijdt tot een lagere fosfaatproductie per liter melk) Daarnaast gaat gezondheid en een robuuste veestapel ook een grote rol spelen.
gerard 2 Juni 2015
De boeren die een megabedrijf willen moeten zelf maar voor een oplossing zorgen en laat de bedrijven die op een normale manier de kost verdienen met rust en niet als in 1983 iedereen inleveren
voor de grote jongens
Mathieu 2 Juni 2015
We snappen het nog steeds niet. Minas moest weg, daar kwam een gedrocht voor terug die enkel kostprijs verhogend heeft gewerkt. Hoge mestafzetkosten en extra aanvoer van kunstmest om toch verstandig te kunnen bemesten.
De Quotering moest weg want dat werkte belemmerend en zorgde voor een hoge kostprijs. We zijn nu nauwelijks een maand quotumvrij en een nieuw gedrocht is in aantocht. Ons wordt door de zuivel en de banken voor gehouden dat onze toekomst zonnig is want de vraag stijgt alleen maar. Maar wie zegt mij dat wij de hele wereld moeten voeden. De Quotering was zo slecht nog niet, een individuele boer heeft geen oog voor het collectief maar is aan het overleven op zijn eigen erf.
poldes 2 Juni 2015
afschuifsysteem door lto/nevedi en boekhoudclub en zuivelaars naar melkveehouders.
Sjmens 2 Juni 2015
Als de Bep-pilot nu landelijk was, was probleem niet zo groot. Volgens kringloopwijzer zouden wij 1,7 keer de norm van fosfaat op de grond moeten brengen om de grond niet te verarmen. M.a.w. Waar zijn zij nou helemaal mee bezig met hun fosfaatoverschot.
anton 2 Juni 2015
begrijpelijk dat de sector in wil grijpen maar de grote stallen zullen toch vol moeten anders dreigen de banken met het intrekken van de financiering dus het probleem is nog niet opgelost.
Waarom moest de quotering verdwijnen we zijn nu verder van huis lagere melkprijzen bedrijven die om gaan vallen vanwege heel deze regelgeving moet de Nederlandse melkveehouderij kapot als men zo doorgaat met het telkens verplaatsen van de problemen ze worden alsmaar groter.
Invoering van dierrechten is de meest zinvolle oplossing.
LEO 2 Juni 2015
anton schreef:
begrijpelijk dat de sector in wil grijpen maar de grote stallen zullen toch vol moeten anders dreigen de banken met het intrekken van de financiering dus het probleem is nog niet opgelost.
Waarom moest de quotering verdwijnen we zijn nu verder van huis lagere melkprijzen bedrijven die om gaan vallen vanwege heel deze regelgeving moet de Nederlandse melkveehouderij kapot als men zo doorgaat met het telkens verplaatsen van de problemen ze worden alsmaar groter.
Invoering van dierrechten is de meest zinvolle oplossing.


Alles goed en wel, maar geef dan iedere Nederlander, Europeaan of wereldbewoner dezelfde (dier)rechten en ga niet NOGMAALS een complete sector miljarden schenken ten koste van de niet-rechtverkregenen. Kostprijsverhogende, probleemontwijkend gedrag van een verwende sector.

Werk voor je geld!
Jan 2 Juni 2015
Zo is het maar net Gerard.
Campina is ook weer miljoenen aan het investeren van onze melkprijs, om de bulk van de grote bedrijven te kunnen verwerken (markten).Daar de markt op reageer door prijs verlaging.
Waardoor onze melkpijs dus nog verder zakt, door die bio-bulk- boeren.
kootje 11 Juni 2015
Jan schreef:
Zo is het maar net Gerard.
Campina is ook weer miljoenen aan het investeren van onze melkprijs, om de bulk van de grote bedrijven te kunnen verwerken (markten).Daar de markt op reageer door prijs verlaging.
Waardoor onze melkpijs dus nog verder zakt, door die bio-bulk- boeren.

Ach Jan campina doet niks zonder er zelf wat aan te verdienen dus dan heb je er ook nog wat aan
bas 12 Juni 2015
Waarom kan niet elke individueel bedrijf zijn eigen probleem oplossen waarom moet de gehele sector weer bloeden voor de problemen van de verwende gokkers onder hen. Ga gewoon een plan maken voor je eigen bedrijf en zit niet te zeiken van overheid zus of overheid zo. Leer eens ondernemer te zijn en maak een kompleet plaatje van je eigen bedrijf inclusief mestverantwoording, dat moeten andere bedrijfstakken ook.LTO en banken hadden ook wijzer moeten zijn,nogmaals waarom moet de gehele landbouw alweer bloeden voor EEN sector
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden