Herstel in nieuw seizoen

Synlait verlaagt melkprijs seizoen 2014/15

8 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Nieuw-Zeelandse Synlait Milk heeft de vooruitzichten voor de melkprijzen van seizoen 2014/15 verlaagd. Voor het nieuwe seizoen zijn de verwachtingen beter. Daarmee volgt het zuivelbedrijf haar grote rivaal Fonterra.

Met een overaanbod op de wereldmarkt voor zuivel, de Russische importban, het verdwijnen van het melkquotum in Europa en de tegenvallende vraag in China zijn de verwachtingen van de zuivelindustrie niet al te best. Synlait maakte maandag bekend een melkprijs voor het komende seizoen te verwachten van 5,50 dollar per kg melk. Hiermee zitten zij boven de prognose van Fonterra dat een startprijs van 5,25 dollar communiceert, maar onder Westland Milk Product’s dat een range aanhoudt van 5,60 tot 6 dollar.

Melkprijs herstelt begin volgend jaar

Het aanbod overtreft vooralsnog de vraag, maar begin volgend jaar komt er een herstel, stelt Synlait directeur John Penno. Het bedrijf verlaagde verder haar prognose voor uitbetaling van afgelopen seizoen van een prijsrange van 4,50 tot 4,70 dollar per kg naar 4,40 tot 4,60 dollar per kg. Dat is vergelijkbaar met de gecorrigeerde prijs van Fonterra die op 4.40 dollar staat.

Voor de boeren betekent het zij in augustus, september en oktober met zeer slechte cash flow stromen te maken krijgen, omdat een groot deel van de melkprijs al aan hen is uitbetaald. Daarom begint Synlait met 4 dollar per kg in de eerste drie maanden en doen zij steeds een stapje terug, tenzij de grondstofprijzen in de tussentijd verbeteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden