DCA Melk Pro Inside

Kat-en-muisspel houdt aan op de melkmarkt

10 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de melkmarkt tekent zich een kat-en-muisspel af tussen kopers en verkopers. Het wordt spannend wie er aan het langste eind gaat trekken, want dit kan weleens bepalend worden voor de trend van de melkprijs richting het einde van het jaar, zo blijkt uit een analyse van DCA Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Frankrijk bereikte eerder de piek en wordt sindsdien een dalende trend gezien. Die daling gaat echter minder hard dan in de voorgaande weken. Zo kan het dat er 0,2 procent meer melk is in vergelijking met een jaar eerder. In Nederland laat de melkproductie ook een zijwaartse trend zien. 

Het houdt in dat de melk rijkelijk vloeit op een markt die de melk slecht kan gebruiken. Het meest schrijnend is de situatie bij Gouda en Edammer. In Duitsland daalt de notering naar 2,20 tot 2,45 euro per kilo. Dit op een afwachtende markt met dalende prijzen. 

Door de meest recente daling schiet de prijs onder die van 2009. Toen volgde op de prijsdaling van week 24 een periode met een stabiele prijs, maar daar wijzen de signalen deze keer niet op. Zo bleef de kaas op de veiling van Dairy Auctions Online (DAO) tegen een prijs van 2,15 euro onverkocht. 

Magere melkpoeder weet nog steeds stand te houden boven de prijs van 2009. Hoewel in Nederland een min van 2 euro dat niveau steeds dichterbij laat komen. Half juni noteert magere melkpoeder 173 euro per 100 kg. In Duitsland ligt de prijs met 1.750 tot 1.850 euro per ton iets hoger. 

Kat-en-muisspel tussen kopers en verkopers

Magere melkpoeder profiteert, zover je daarvan kunt spreken, van het vangnet interventie. Het legt een soort bodem in de markt. Verder blijkt er vooral een kat-en-muisspel tussen kopers en verkopers aan de gang te zijn. Zo zijn kopers tegen de huidige lage prijzen meer dan bereid om zich al voor langere tijd van product te voorzien, maar rekenen verkopers op betere prijzen.

Het mag duidelijk zijn dat de uitkomst van dit spel gaat bepalen hoe de melkprijs zich gaat ontwikkelen. Winnen kopers dan houdt de markt lagere prijzen, trekken verkopers aan het langste eind dan krijgen prijzen weer ruimte om te stijgen.

Stabiel blijft deze week de botermarkt. In Nederland op 296 euro per 100 kg tegen een prijs van 2,95 tot 3,05 euro per kilo voor Duits product. De markt wordt als afwachtend omschreven. Dit komt mede door de problemen op de kaasmarkt. De kleinverpakkingen, 250 gram, doen het beter. Een goede vraag houdt de prijs op 2,80 tot 2,88 euro per kg. 

Rode cijfers noteert deze week ook volle melkpoeder. Vraag moet hier van de binnenlandse markt komen. In Duitsland zakt de prijs naar 2.370 tot 2.500 euro, tegen 228 euro per 100 kg in Nederland.  

Deze ontwikkelingen samen maken duidelijk dat de melkprijs nog niet het zwaarste achter de rug heeft. Wel brengt de zomer vaak rust en stabiele prijzen. Hoe dat dit jaar gaat uitpakken ligt helemaal aan hoelang melkveehouders de aanvoer hoog kunnen houden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden