Nodig voor Amerikaanse markt

Nieuw-Zeelandse Synlait komt met graspremie

18 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

In Nederland kende wel al een premie voor weidemelk, maar in Nieuw-Zeeland maakt Synlait bekend hier ook mee te willen beginnen. Ze passen dit weliswaar niet toe op de complete melkplas, maar toch is het opmerkelijk voor een Nieuw-Zeelands bedrijf. Dit omdat het Nieuw-Zeelandse systeem in hoofdzaak gebaseerd is op weidegang. 

0,25

NZ-dollar

premie krijgt weidemelk

Melkveehouders die melk leveren aan Synlait kunnen 0,25 NZ dollar meer voor de melk krijgen wanneer ze de dieren alleen gras voeren. De melk is bestemd voor een nicheproduct voor de Amerikaanse markt, zo maakt het bedrijf bekend. 

In totaal kunnen er 25 melkveehouders meedoen aan deze pool, waarvan de melk naar de Munchkin 'alleen gras' producten gaat. Verboden hierbij zijn ligboxenstallen, het voeren van graanproducten of het voeren van andere aanvullende voeders. Dit wordt meteen het eerste product wat het Nieuw-Zeelandse bedrijf in de VS gaat afzetten. 

De premie is bedoeld om melkveehouders te compenseren voor het gebrek aan alternatieven. Dat gezegd hebbende staat het bedrijf melkveehouders wel toe om de dieren te laten grazen in velden met gewas, zoals biet. 

Synlait ziet de toevoeging van de VS aan zijn afzetgebied als een belangrijke stap. Waarschijnlijk kan het bedrijf wel al zijn producten kwijt in China, maar dat wil het bedrijf niet. Maximaal 25 tot 30 procent van de producten mag in China afgezet worden.  

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf heeft met de samenwerking met Munckin meteen een goede partner te pakken. Het is de grootste leverancier van babyvoeding in de VS, zo claimt Stuff.co, welke mikt op een omzet van 300 miljoen Amerikaanse dollar over 2015.

Het 'alleen gras' product moet gaan dienen als een kwalitatief hoogwaardig product wat de voordelen van grasmelk optimaal benut. In de VS, waar 90 procent van de koeien, niet buiten komt kan het een gat in de markt zijn. Wel hangt er een prijskaartje aan, want de VS hanteert een importtarief van 17,5 procent.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden