Rabobank somber

Melkprijs houdt dalende koers voorlopig vast

22 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Het evenwicht in de zuivelmarkt is nog niet gevonden, stelt Rabobank. De bank verwacht daarom voor de komende maanden een verdere daling van de melkprijs. Melkveehouders moeten zich de vraag stellen of extra produceren de komende maanden wel loont, zo staat in het Kwartaalbericht Zuivel te lezen.

Was er begin 2015 nog een opleving in de melkprijs, in het tweede kwartaal zakte de melkprijs verder dan vooraf gedacht. Deze daling zet zich in het komende kwartaal verder door. Herstel van de melkprijs wordt pas in het begin van 2016 verwacht.
Oorzaken hiervoor zijn de forse stijging in melkproductie nadat in april het melkquotum is afgeschaft. Ook in de Verenigde Staten is de melkproductie behoorlijk toegenomen. Tegelijkertijd is de vraag vanuit China en vanuit Rusland niet hersteld.

Op korte termijn zijn er ook geen tekenen van herstel. De liquiditeitspositie komt hierdoor in het komende halfjaar verder onder druk te staan. Naast de dalende melkprijs is de prijs voor ruwvoer gestegen en dient er bij een aantal melkveehouders nog een forse superheffing te worden betaald. Volatiliteit van de zuivelmarkt is inmiddels realiteit. Dat vereist van de melkveehouder tijdig en adequaat anticiperen op sterke fluctuaties in opbrengstprijzen.

Jan van Beekhuizen, sectormanager melkveehouderij bij Rabobank klinkt somber.  ‘De afgelopen maanden zijn melkveehouders geconfronteerd met een lagere melkprijs. Daarnaast diende er over het afgelopen laatste melkquotumjaar nog een flinke superheffing te worden betaald. De komende maanden blijft de melkprijs laag en komt wellicht onder de 30 euro per 100 kg melk. Mede door de stijgende kosten voor ruwvoer zal de liquiditeitspositie van melkveehouders in de komende maanden verder achteruit gaan. Goede financiële monitoring is nodig om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.’

Op basis van de huidige inzichten gaan melkprijzen pas in het eerste kwartaal van 2016 weer enigszins stijgen, zo verwacht de bank. De prijsontwikkeling is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de melkproductie in Europa en de VS en de afzetkansen richting China en Rusland. Daarnaast is in Nieuw Zeeland het seizoen voorzichtig begonnen. De zeer lage melkprijs daar werkt mogelijk remmend op de melkproductie.

Voorraad-opbouw vertraagt eventueel herstel zuivelprijzen

Naar verwachting staan de prijzen van basiszuivelproducten de komende tijd, mondiaal gezien, onder druk. Door een gunstige waarde van de Euro zijn de prijzen van basiszuivelproducten in het afgelopen halfjaar niet verder onderuit gegaan. De hoge zuivelproductie in Europa en de Verenigde Staten zorgen ervoor dat het evenwicht in de markt, bij een lage vraag vanuit China nog op zich laat wachten. Op dit moment worden voorraden van zuivelproducten gevormd, dit vertraagt eventueel herstel van de zuivelprijzen. Voorlopig blijven krachtvoerprijzen op het huidige acceptabele niveau. De ruwvoerprijzen zijn momenteel gestegen door de effecten van de muizenplaag en de trage start van het groeiseizoen.

Al langere tijd hebben melkveehouders te maken met een volatiele zuivelmarkt. De stijging van melkproductie na afschaffing van de melkquotering was voorzien. In mei was de melkproductie in Nederland ruim 6 procent hoger dan vorig jaar. Vanwege deze schommelingen in opbrengstprijzen gaat de Rabobank uit van lange termijn verwachtingen voor het bepalen van het rendement van een bedrijf. Wanneer ondernemers met liquiditeitsproblemen worden geconfronteerd hoeft dat geen gevolgen te hebben voor de inschatting van het bedrijfsrisico. Het goed monitoren van de liquiditeit van een bedrijf door de ondernemer kan wel het verschil maken.

Melkveehouders doen er volgens Rabobank goed aan nog eens goed te berekenen of het produceren van de laatste extra liters in de komende maanden wel loont. Verder blijkt dat in 2014 regelmatig extra is geïnvesteerd in onderhoud en vervanging van machines. Het is wellicht verstandig deze investeringen daar waar mogelijk nu uit te stellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
melkert 22 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864364/Melkprijs-houdt-dalende-koers-voorlopig-vast]Melkprijs houdt dalende koers voorlopig vast[/url]
Dat is goed nieuws. Tot nu toe als Rabo een voorspelling doet is het precies andersom.
Onderkant gezien, prijs gaat weer omhoog.
ik ga nu drie keer daags melken, er kan weer geld verdiend worden
Henk52 22 Juni 2015
Probleem is, dat ze nu echt gelijk hebben. Alleen gaat het veel langer duren dan jan. 2016.
boelie 23 Juni 2015
Helemaal goed Henk kan je met de kerst mooi voor 25 eurocent leveren.let maar op.Rusland heeft ons niet meer nodig en China wordt al heel snel zelfvoorzienend.
Peter 6 Augustus 2015
Kan Baby poeder prijs niet omhoog er is vraag zat.onbegrijpelijk
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden