Boerenbusiness analyse

El Niño gevaar voor aftrap melkseizoen Oceanië

1 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het begint er steeds meer naar uit te zien dat het weerfenomeen El Niño zich gaat aandienen en op plaatsen al resulteert in overlast. Hoeveel effect het weerfenomeen gaat hebben hangt af van diverse factoren, maar wat doet het met de aftrap van het melkseizoen in Oceanië?  

In zowel Australië als Nieuw-Zeeland volgen spelers op de markt nauwlettend hoe het weerfenomeen El Niño zich gaat ontwikkelen. Niet zo vreemd, want in Australië leverde het weerfenomeen 9 van de 10 droogste winterlenteperiodes op, waaronder de droogtes van 1982, 1994, 2002 en 2006. Dit door een combinatie van minder neerslag en hogere temperaturen. Warmer weer houdt ook dat er meer water verdampt en de droogte nog eens vergergert. 

66,2

procent

van de melk komt uit Victoria

Het gebied wat in Australië de meeste hinder ondervindt qua neerslag is het oosten, terwijl het zuiden door de hogere temperaturen geplaagd wordt. En juist daar wordt het leeuwendeel van de melkplas geproduceerd. Samen vertegenwoordigen Queensland, Nieuw-Zuid-Wales en Victoria 81,6 procent van de melkplas. Waarbij Victoria met 66,2 procent het leeuwendeel vertegenwoordigt. Juist Victoria bevindt zich in het gebied wat de grootste hinder ondervindt van een El Nino. 

Toch is het nog lastig om te zeggen hoeveel impact El Nino gaat hebben. Alleen bij de handel in diervoeders heeft het al voor een voorzichtig houding gezorgd en is er weinig bereidheid om al gewas van te voren te verkopen. In de melkaanvoer wordt nog ingezet op een plus van 2 procent, waardoor de melkplas groeit naar 9,6 tot 9,7 miljard liter over 2015/16. In 2014/15 slaagden melkveehouders er in om een plus van 2,5 procent te behalen.    

In het rapport van Dairy Australia wordt tegelijkertijd gesproken van een stabiele, goede vraag. Er is zelfs nog ruimte voor groei. Een andere pluspunt wat Australië heeft is China. Half juni tekende Australië een vrijhandelsovereenkomst met China, waardoor Australië vanaf de tweede helft van 2015 tegen een gereduceerd importtarief product mag gaan afzetten op de Chinese markt. Na Europa is Australië de grootste aanbieder van lang houdbare melk. Die afzet groeide in de 12 maanden tot februari met 54 procent.

Niet alleen met China tekende het land een overeenkomst ook met Korea en Japan werden er overeenkomsten gesloten. Japan leverde in de 12 maanden tot februari een exportrecord op. Het ziet er naar uit dat of er nu wel of geen El Niño komt het land er goed voor staat.

Nog belangrijker in Oceanië is Nieuw-Zeeland. Daar houdt El Niño in: warm weer in het oosten en hevige regenval aan de westkust. De laatste dagen gingen de sluizen al open in Nieuw-Zeeland wat volgens kenners de eerste symptomen van het weerfenomeen zijn.

Het houdt in dat de melkproductie in Nieuw-Zeeland er een grote uitdaging bij krijgt, want het oosten is nog steeds aan de droge kant. Krijgen de graslanden in de winter niet de kans om zich te herstellen dan heeft dat veel meer impact op de melkproductie dan de droge omstandigheden in het najaar van 2015, lente in Europa. 

Aanvoer Nieuw-Zeeland rond het hoogste niveau ooit  

Het is echter lastig in te schatten wat het met de melkproductie doet en als het al effect heeft oogt het waarschijnlijker dat het impact heeft op 2016 en niet op 2015. Dit in verband met voorraden veevoer die aanwezig zijn en de lage prijzen voor grondstoffen op de wereldmarkt. Het enige nadeel dat de kiwi's hebben ten opzichte van hun buren in Australië is de melkprijs. Die lag daar over 2014/15 hoger en dit lijkt te worden herhaald in 2015/16. Hierdoor hebben de Australische melkveehouders meer financiële armslag in tijden van tegenslag.  

Wat niet wegneemt dat El Niño er voor kan zorgen dat er bij de aftrap van melkseizoen 2015/16 geen grote plussen in de melkproductie gehaald gaan worden. Wat niet wegneemt dat plus of geen plus de aanvoer in Nieuw-Zeeland zich toch al rond het hoogste niveau ooit bevindt. In Australië kan het daarentegen resulteren in een nieuwe tegenslag bij het optrekken van de melkproductie naar het record van 2002.  

     

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden