DCA Trendrapport Melk & Voer

Juni neemt afscheid van vrije zuivelmarkt

10 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het is een hard gelach maar juni blijkt de laatste maand dat Nederlandse melkveehouders hebben kunnen opereren in een vrije zuivelmarkt. Begin juli introduceerde staatssecretaris Sharon Dijksma fosfaatrechten.

Gestage stroom van melkkoeien richting Nederland  

Het heeft er alle schijn van dat de ambities van melkveehouders onderschat zijn. De paniek sloeg dan ook toe toen er een gestage stroom van melkkoeien richting Nederland op gang kwam. Het fosfaatplafond was op basis van cijfers van CBS al overschreden, maar door de import van koeien stevende het overschot af op een record.

Het bewijst dat er binnen de melkveehouderij, ondanks een grondeis, nog voldoende ruimte aanwezig was om te groeien. Fosfaat gaat nu echter het melkquotum vervangen en het is een groot vraagteken wat er met de aanwezige latente ruimte gaat gebeuren.

Juni was tegen deze achtergrond een relatief rustige maand. Wat niet per se goed nieuws  inhoudt, want de zuivelmarkt smacht naar impulsen die voor een hogere prijs kunnen zorgen. Droogte, overstromingen of een vraageruptie. Het maakt niet uit als er maar iets gebeurt wat de huidige trend kan doorbreken. 

Ondertussen kunnen melkveehouders nog goed uit de voeten met de melkprijs. Deze staat onder druk, maar de lagere kosten voor voer zijn nog steeds voldoende om de het inkomen op het erf veilig te stellen. Van een lagere melkaanvoer is dan ook voorlopig nog geen sprake. 

Deze ontwikkelingen en trends worden omschreven in het Trendrapport DCA Melk & Voer Pro over juni 2015, getiteld 'Juni neemt afscheid van vrije zuivelmarkt'. Iedere maand ontvangen abonnees van DCA Melk & Voer Pro een overzicht van de prijzen op de voor de melkveehouders relevante markten, voorzien van een korte analyse. Van de melkprijzen, de noteringen van tarwe, maïs en soja, tot en met prijzen voor meststoffen en de stand van de rente.

Klik hier om een abonnement te nemen en om het trendrapport van juni 2015 te downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden