Rusland heeft EU niet vervangen

Zuivelhandel VS niet blij met Europa

17 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ongeveer een jaar nadat Rusland de import van producten uit Europa stillegde maken de Amerikanen de balans op. De Amerikaanse raad voor de zuivelexport (USDEC) trekt hieruit de conclusie dat ook de VS getroffen werd door het embargo. Dit doordat Europa een sterke concurrent blijkt te zijn en Rusland lang niet alle producten uit Europa vervangen heeft.  

Daags nadat Rusland bekend maakte de invoer van producten uit Europa stil te leggen maakte de VS bekend zich nog niet veel zorgen te maken over de effecten daarvan op de interne markt. Sinds 2010 exporteerde de VS namelijk al geen grote volumes meer naar Rusland. Ook hoopte spelers op de markt erop dat door het verleggen van de exportstromen de impact op de wereldmarkt beperkt zou blijven. 

Argentinië en Uruguay hebben meer product afgezet

Rusland bewees echter andere plannen te hebben. Ze hebben gewoon de import van producten flink verlaagd. Landen als Argentinië en Uruguay kregen inderdaad de kans om flink meer product af te zetten in Rusland, maar die volumes steken zielig af tegenover de hoeveelheid aan product die de EU er voorheen afzette. 

Ondertussen ging Europa op zoek naar een nieuw huis voor de kaas en boter en werd de productie van magere melkpoeder verhoogd om de druk bij kaas iets te verminderen. Zo verdubbelde Europa de afzet van magere melkpoeder op bestemmingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hierdoor komt de afzet uit op 278.000 ton.  

Het succes van Europa ging ten koste van de afzet door de Amerikanen. Ook in Azië kwam de VS Europa tegen. Het was de Amerikanen nog niet goed en wel gelukt om zuidoost Azië binnen te halen als grootste afzetmarkt of Europa melde zich. Over 2014 steeg de export vanuit de EU namelijk met 27 procent naar 143.337 ton en dat groeitempo werd over 2015 vastgehouden. 

70

procent

meer product zette EU af in Midden-Oosten en Afrika

Niet alleen bij magere melkpoeder botsten de twee landen. Bij boter verging het de VS niet veel beter. Het Midden-Oosten en Afrika zijn verreweg de belangrijkste afnemers van product uit de VS, maar die export zakte in 2014 naar een dieptepunt. Europa zette daarentegen 70 procent meer product af waardoor het volume toenam tot 45.000 ton.   

Bij de kaas snoepte Europa aandeel af van de drie belangrijkste afnemers van de VS. Mexico, Zuid-Korea en Japan importeerden respectievelijk 228 procent, 151 procent en 61 procent meer product uit Europa. 

Zo kan het dat de VS te maken heeft gekregen met meer concurrentie. Tegelijk is de druk op de markt toegenomen, omdat Rusland goed uit de voeten kan met minder product. In vergelijking met januari tot en met april importeerde Rusland dan ook 80 procent minder product. Nu Rusland de grens nog minstens een jaar dichthoudt wordt het voor de VS nog een jaar met intensieve concurrentie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden