Boycot op handen

Duitsland en Spanje woedend op Fransen

27 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl de Franse bevolking vierkant achter 'hun' stakende boeren staat, kan het op weinig respect van het buitenland rekenen. Duitse en Spaanse landbouworganisaties spreken schande van de acties die al weken aanhouden.

Franse politici wisten niet hoe snel ze om de tafel moesten met de boze veehouders en hebben al heel wat toegegeven. Een verhoging van 4 cent van de melkprijs en een bedrag van 600 miljoen euro is vrijgemaakt. Desondanks gaan de stakingen, blokkeringen en barricades gewoon door.

Nieuwste agendapunt van de Fransen is de oneerlijke concurrentie, daarom worden bij de Duitse en Spaanse grens de buitenlandse vrachtwagens tegen gehouden en leeggehaald. Een opeenstapeling van acties die bij de buurlanden in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

De Spaanse landbouworganisatie UPA dreigt met het boycotten van Franse zuivelbedrijven. Volgens de organisatie betalen de bedrijven de Spaanse veehouders 22 cent per liter melk en hebben ze vrijdag met de minister van Landbouw een minimale melkprijs voor de Franse binnenlandse markt van 34 cent per liter afgesproken. Volgens de organisatie schadelijk voor Spanje, terwijl ze allemaal in hetzelfde schuitje zitten.

Naast de melkprijs is de organisatie ook niet te spreken over het leeghalen van Spaanse vrachtwagens. Dat geldt ook voor de Duitse collega's van de Milchindustrie-Verband, Berlin. Zij laten in een persbericht weten geen begrip te kunnen opbrengen voor de Franse acties. 'In een goed functionerende markt hebben alle partijen voordeel', aldus de organisatie.  Daarbij merken ze op dat blokkades in het verleden nog nooit effect hebben gehad.

Verder optreden van de Franse acties is onaanvaardbaar, laat de organisatie in een verklaring weten. 'We hebben de Europese Commissie om hulp gevraagd. We hebben alle begrip voor de frustratie van de Franse boeren, maar dit is niet de oplossing.'

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden