Nestlé op 1 in top 20

FrieslandCampina ingehaald door VS

29 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Voor het eerst in acht jaar moet FrieslandCampina zijn vijfde plaats in de global dairy top 20 afstaan aan een ander bedrijf. Het zijn de Amerikanen die bezig zijn met een opmars en hierbij de grootste zuivelaar van Nederland inhalen. De 20 grootste zuivelbedrijven bij elkaar konden maar een minimale groei behalen.   

5

procent

omzetgroei in wereldwijde zuivelhandel 

Ruim 167 miljard euro leverden de zuivelverkopen van de 20 grootste zuivelaars ter wereld op, zo berekende de Rabobank. Een absolute groei van 5 procent, maar wanneer er rekening gehouden wordt met de inflatie blijft er weinig van over. Een gebrek aan overnames, valutakoersen en economische problemen zijn hier de oorzaak van.  

Op een prijkt nog steeds Nestlé met een omzet van 20,9 miljard euro. Danone en Lactalis wisselden van stokje, maar nemen nog steeds de tweede en derde plaats in beslag. Fonterra houdt vast aan een vierde plaats bij een omzet van 13,9 miljard euro. Waarmee Fonterra net iets meer dan de helft van de omzet van Nestlé behaalt. 

FrieslandCampina moet echter met een omzet van 11,1 miljard euro voor het eerst in acht jaar Dairy Farmers of America voor laten gaan. De Amerikaanse zuivelaar boekte dan ook een omzet van 13,5 miljard euro. Ook in 2015 ziet het er naar uit dat de Amerikanen de voorsprong op Nederlands grootste zuivelaar behouden, doordat zij profiteren van een goede binnenlandse vraag. FrieslandCampina wordt daarentegen geplaagd door de economische problemen in Europa.   

Groter zijn de problemen in Japan, waar de zuivelmarkt verzadigd begint te raken en de valutakoersen negatief uitpakken. Meiji zakt van een twaalfde naar een zeventiende plaats, terwijl Morinaga uit de top 20 verdwijnt. Nieuwkomer in de top 20 is het Amerikaanse Land O'Lakes.   

Hoewel 2014 qua omzetgroei en overnames geen topjaar was geeft de Rabobank aan dat de fundamenten in de melkmarkt goed blijven. Zo blijft de wereldwijde bevolking groeien, neemt de verstedelijking toe, stijgen de inkomen en veranderen de voedingspatronen in opkomende markten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Ryan Tewari 11 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864976/FrieslandCampina-ingehaald-door-VS-]FrieslandCampina ingehaald door VS[/url]
Goed nieuws dus voor India want deze Grootste Aziatische Dairy markt naast China komt nog niet eens voor in de internationale lijst : kansen ?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden