Volle melkpoeder grote verliezer

Plus in zuivelexport levert Aussies niet meer op

8 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Australische zuivelexport tekent een goed einde van het seizoen op. Dat wil zeggen wanneer er gekeken wordt naar de tonnen, maar als het gaat om de inkomsten worden er rode cijfers opgetekend, aldus Dairy Australia.  

3,2

procent

meer zuivel over de grens afgezet

Seizoen 2014/15 zit er bijna op voor de Australische zuivelexport, waarna de balans opgemaakt kan worden. Qua tonnen lukte het de Australiërs om de export met 3,2 procent uit te breiden tot 764.096 ton. De top drie bestond hier uit magere melkpoeder (SMP) 186.672 ton, melk 147.907 ton en andere kaassoorten dan cheddar 110.384 ton. Deze volumes kwamen tot stand door plussen van respectievelijk 30,4 procent, 25,2 procent en 13,8 procent.

De afzet van magere melkpoeder noteerde de grootste stijging van alle zuivelfabricaten maar leverde ook minder op. Zo kon er vorig seizoen over dezelfde periode 3,5 procent meer aan het product verdiend worden. Melk leverde daarentegen 29,8 procent meer op, wat inhoudt dat de prijs in vergelijking met een seizoen eerder toenam. Ook bij kaas konden Australische exporteurs een plus wegzetten. 

Grote verliezer blijkt volle melkpoeder. Het volume daalde met 26,5 procent tot 75.170 ton, maar de prijs daalde met 40,4 procent. Het is het enige fabricaat wat zoveel in waarde afnam. Ook boter schrijft namelijk rode cijfers, maar die gaan gelijk op met een min bij de afzet. Het schetst een prijs die maar iets in waarde afnam. 

In totaal leverde de zuivelexport de Australische zuivelsector 10,1 procent minder op. Doordat Australië een relatief klein deel van de zuivel exporteert blijft de impact op de prijs beperkt. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden