Melk goedkoper dan water

Milk Bucket Challenge ingezet bij Britse acties

19 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Britse melkveehouders zetten een nieuw wapen in bij de strijd om een hogere melkprijs. Namelijk de Milk Bucket Challenge, afgekeken van de zeer succesvolle Ice Bucket Challenge waarmee aandacht werd gevraagd voor ALS. Daarnaast gaan ook de overige acties door.  

In 2012 stond het water veel Britse melkveehouders al aan de lippen, maar toen kon een kentering van de markt weer voor rust zorgen. Er werden destijds ook afspraken gemaakt om herhaling van de problemen in 2012 te voorkomen, maar nu de zuivelmarkt opnieuw een zware wissel trekt op de melkveehouders blijken de maatregelen die destijds genomen zijn bij lange na niet voldoende om de sector te helpen. 

Na de acties in Frankrijk hebben ook de Britten de strijdbijl weer opgepakt in de hoop in elk geval een melkprijs boven kostprijs te kunnen realiseren. Om ook de consument meer bewust te maken van de problemen in de sector grijpen de ondernemers nu naar de emmer met melk, #milkbucketchallenge. Naar het voorbeeld van de ijsemmeruitdaging gooien ze zichzelf onder de melk. 

Het is de nieuwste actie in een reeks waarin melkveehouders proberen duidelijk te maken hoe weinig melk waard is. Zo namen de veehouders al koeien mee de supermarkt in en werd er melk gedumpt. Met deze actie hoopt de sector ook geld op te halen om de agrarische ondernemers te helpen. Wat ze vooral uit willen dragen is dat melk bijna nog goedkoper is dan water. 

Gemiddeld ligt de kostprijs van een liter melk in Engeland op 30 tot 32 pence per liter, maar melkveehouders claimen over juni gemiddeld 23,66 pence ontvangen te hebben. Aldi, Lidl, en Asda hebben na acties al beloofd om 28 pence voor een liter melk te gaan betalen. Waarschijnlijk zijn hiermee de laatste acties nog niet achter de rug.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden