Kansen in derde wereld landen

Rusland en China houden exportgroei EU niet tegen

3 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Unie heeft vorig jaar voor totaal 122 miljard euro uitgevoerd, 1,6 procent meer dan in 2013. Van deze exportwaarde bestaat 7 procent uit agrarische producten, zo heeft de Europese Commissie woensdag bekend gemaakt in het rapport Agri-food trade in 2014.

23

procent

is exportwaarde van de Europese Unie op Rusland gedaald in 2014

Hoewel de export groeit, komen wel enkele opvallende zaken naar voren. Zo is de groei lang niet zo groot dan in 2012 en 2013. In 2012 steeg de exportwaarde nog met 12 procent en in 2013 met 5,8 procent. De laatste keer dat de exportwaarde van de Europees Unie daalde was in 2009. De gematigde groei wordt voor een deel veroorzaakt door de Russische handelsboycot voor een grote hoeveelheid Europese producten, die in augustus 2014 is ingegaan. De exportwaarde op Rusland is na vier jaren op rij van stijgingen het afgelopen jaar met 23 procent gedaald.

Een ander verschijnsel welke aan het begin van 2014 niet direct rekening was gehouden, was de matige exportgroei van de agrarische waarde naar China. Vanaf 2008 liet de Chinese groei jaarlijks een forse stijging zien. In 2014 was deze groei nog maar twee procent. En dit terwijl de exporthoeveelheid naar Zwitserland, Japen en de Verenigde Staten met respectievelijk 2, 4 en 7 procent steeg.

De situaties in China en Rusland zijn overduidelijk de twee grootste oorzaken van de geremde toename van het totaal aan export. Desondanks hebben er ook een aantal zeer positieve wendingen plaatsgevonden. Zo is de EU nog altijd in onderhandeling over steeds verdergaande partnerships en open markten rondom agrarische producten. Vooral in Azië worden op deze wijze nieuwe exportkansen gezocht, maar daarnaast is het eveneens bedoeld om partnerschappen met onder meer de Verenigde Staten en Canada verder aan te scherpen.

Uit het rapport blijkt dat Finland, de Baltische staten en Polen de meeste problemen ondervinden van de Russische boycot met de afzet van kaas en boter. Voor Nederland en Zweden zijn de gevolgen het grootst in de melkpoeders. Hoofdzakelijk Denemarken, maar ook Duitsland, Frankrijk en Nederland hadden sinds de importban veel moeite om het varkensvlees af te zetten.

De EU heeft aangegeven de risico's van dit soort handelsboycotten te beperken. Daardoor wordt er meer gekeken naar markten in andere afzetgebieden en met succes. Zo is het totaal aan EU-export naar derdewereldlanden met 4,6 procent toegenomen in de periode augustus 2014 tot en met april 2015,  ten opzichte van de dezelfde maanden van een jaar daarvoor. Toch is de intensieve handelsrelatie met de Verenigde Staten weer tegenstrijdig aan het beleid van de EU, aangezien het de afhankelijkheid alleen maar vergroot.

Het rapport ligt komende maandag op tafel bij de Europese lanbouwraad. Hier komen onder meer aan bod welke maatregelen de Europese prijzen kunnen verbeteren. Ziet de EU nog meer kansen in derdewereldlanden of is een nog hechtere handelsrelatie met de Verenigde Staten genoodzaakt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden