Superheffing terug de markt op

Dijksma: varkensrechten echt niet naar koeien

3 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders die een gokje hebben genomen om varkensrechten te kopen, komen van een koude kermis thuis. In het debat over de situatie in de melkvee- en varkenshouderij heeft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Landbouw, nog eens klip en klaar benadrukt dat varkensrechten niet kunnen worden gebruikt voor fosfaatrechten in de melkveehouderij. Wel vindt zij dat de gelden die bij Brussel binnenkomen van de laatste superheffing, weer in de Europese melkveehouderij moet worden geïnvesteerd.

Varkensrechten gebruiken als fosfaatrechten geven melkveehouders een nieuw plafond om het hoofd tegenaan te stoten

Zo had Dijksma een aantal redenen waarom varkensrechten niet als fosfaatrechten gebruikt moeten worden. 'Op deze wijze krijgen melkveehouders de kans om te groeien naar een plafond waar het hoofd weer aan wordt gestoten, terwijl gestreefd wordt naar een verantwoorde groei in de melkveehouderij', liet Dijksma weten. Ook is het niet fair naar de Nederlandse varkenshouders toe, aldus de bewindsvrouw. Op deze wijze kan de solidariteit tussen de varkenshouderij en melkveehouderij flink worden geschaad, denkt ze. 'Stel varkenshouders willen in de toekomst deze omgezette rechten weer terugkopen, dan bestaat het risico dat deze rechten duurder zijn.'

Dijksma vindt ook dat de betaalde superheffing door de EU-boeren terug de markt op moet. 'De EU heeft dit geld geïnd van de agrarische ondernemers en het minste wat de commissie kan doen is het geld terugstoppen in de sector.' Een knelpunt zit in een eerlijke verdeling van de superheffingsgelden over de lidtstaten, gaf zij aan.

Ondanks dat vaak wordt geroepen dat het geen oplossing is, ziet Dijksma wél iets in het privaat opslaan van zuivelproducten. Volgens de staatssecretaris zijn de lange termijnperspectieven goed voor zuivel, waardoor de bevolking in opkomende economieën in de toekomst meer geld aan zuivel gaan spenderen. Voor een verhoging van de interventieprijzen voelt Dijksma echter niets.

Dijksma gaf ook nog de reden waarom een verlenging van de uitrijperiode van mest niet eerlijk is: 'De vele buien die de afgelopen weken plaatselijk zijn gevallen zijn lokale problemen en gelden niet als nationaal probleem.'
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden