Helft overweegt te stoppen

Britse melkveehouders zien toekomst somber in

14 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Negativiteit heerst zodra Britse melkveehouders worden gevraagd over de toekomstperspectieven van de sector. Bijna 50 procent van de Britse melkveehouders overweegt te stoppen als de vooruitzichten niet snel beter worden, zo concludeert the Royal Association of British Dairy Farmers (RABDF) uit het uitgevoerde onderzoek.

Ongeveer 49 procent van de melkveehouders geeft aan dat het niet mogelijk is om voort te bestaan als veehouder, als de prijzen nog een half jaar zo slecht blijven. Van de overige 51 procent, die wel overwegen om verder te gaan als melkveehouder, gaf 45 procent aan de toekomstplannen over de kop te gooien. Vooral geplande investeringen gaan niet door of worden uitgesteld. In totaal kent Groot Brittannië ongeveer 5.000 melkveehouders.

434

melkvee

houders

stopten er het afgelopen jaar in Groot- Brittannië

De slechte prijzen voor zuivel zijn het gevolg van minder export en minder consumptie van het Britse volk. De exacte redenen waarom melkveehouders overwegen te stoppen variëren. Als belangrijkste reden wordt genoemd dat de opbrengstprijs onder de kostprijs ligt, waardoor er veel uren worden gemaakt waar geen rendement uit voortvloeit en de banken geen geld meer willen geven. Daarnaast zijn er melkveehouders die geen opvolger hebben, zo laat het RABDF weten naar aanleiding van het onderzoek.

Het liquiditeitstekort waar Britse melkveehouders tegenaan lopen heeft er al voor gezorgd dat er 434 melkveehouders zijn gestopt tijdens de afgelopen 12 maanden. Dit is bijna 10 procent van alle melkveehouders. De kans lijkt dus groot dat er hier nog een aantal bijkomen tijdens de komende maanden.

Als laatste gaven veel melkveehouders aan enerzijds blij te zijn met de manier van handelen van supermarkten, maar anderzijds niet. Zo geven een aantal supermarkten prijssteun aan vloeibare melk, maar ziet men ook nog steeds veel prijskortingen verschijnen op zuivelproducten, wat ergernis opwekt onder de primaire producenten, die onder de kostprijs produceren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
gijs 14 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865724/Britse-melkveehouders-zien-toekomst-somber-in]Britse melkveehouders zien toekomst somber in[/url]
Ik hoop dat de prijzen snel beter worden. Dit gun je niemand. Er moet een eerlijke boterham te verdienen zijn. Jammer dat zelfs de boerenleenbank niet meer helpt op dit moment.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden