Ontwikkeling bedrijven mogelijk

Fosfaatrechten en meer weidegang stap dichterbij

15 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Twee opmerkelijke punten in de begroting van het ministerie van Economische Zaken voor 2016 zijn het wetsvoorstel voor fosfaatrechten en meer koeien in de wei. De onderwerpen vallen onder voorgenomen beleid voor duurzame landbouw waarvoor 1,3 miljard euro zou moeten gereserveerd.

80

procent

van de koeien moet regelmatig in wei

Het kabinet dient in 2016 een wetsvoorstel in dat fosfaatrechten voor melkveehouders introduceert. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat Nederland de EU-ontheffing verliest om meer mest te mogen uitrijden dan is toegestaan. Door dit wetsvoorstel wordt de totale fosfaatproductie in de melkveehouderij begrensd. Maar ontwikkeling van bedrijven blijft mogelijk, binnen voorwaarden op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Het andere opmerkelijke punt dat in de begroting staat is dat het kabinet wil dat in 2020 80 procent van de koeien regelmatig in de wei staat. Op dit moment geldt dat voor ongeveer 70 procent van de koeien. Het plan is om in goed overleg met de partners van het Convenant Weidegang de maatregelen hiervoor in 2016 uit te werken.

De Eerste en Tweede Kamer moeten de plannen van het kabinet nog goedkeuren, maar met dit voorgenomen beleid komt de werkelijke doorvoering ervan weer een stap dichterbij.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Curly 15 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865776/Fosfaatrechten-en-meer-weidegang-stap-dichterbij]Fosfaatrechten en meer weidegang stap dichterbij[/url]
Vergelijkt men het introduceren van fosfaatrechten met het in dammen van het aanbod van huisvuil, dan is dit geen gemakkelijke taak. Men zadelt iedereen op met een heus probleem. Dùs overheid, er moet ook een adequate (overheids)oplossing bij worden geleverd.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden