Een oudere koe met minder voer

Levert gerichter fokken een efficiëntere koe op?

18 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Gezondheid en efficiëntie voeren sinds 2013 de boventoon in de fokkerij. Toen introduceerde CRV namelijk een tweetal fokkerijgetallen die een nieuwe koers op fokkerijgebied in gang zette. Maar wat is er sinds die tijd veranderd? Worden koeien ouder en slagen melkveehouders er in koeien te fokken die minder voer nodig hebben? Hier moet een onderzoeksproject van CRV, Wageningen UR Livestock Research en Dairy Campus de komende vier jaar meer inzicht in gaan geven. 

De praktijk van 2015 vraagt om steeds efficiëntere en gezondere koeien. In 2013 introduceerde CRV al een tweetal fokkerijgetallen om te sturen op efficiëntie en gezondheid. Dit is het Better Life Efficiëntie-getal en de Better Life Gezondheid-getal. Doel van het onderzoek is om te meten welk effect de introductie van deze fokkerijgetallen heeft op de prestaties van de veestapel in de praktijk.

Een oude koe geeft veel melk

Bertil Muller, woordvoerder van CRV, lichtte het onderzoek toe. Muller gaf allereerst aan dat er de laatste jaren meer handvaten zijn om op te fokken, oftewel er komt steeds meer kennis op het gebied van fokkerij, waardoor er steeds selectiever gefokt kan worden.

Tevens legde Muller uit dat het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie gebaseerd is op de factoren melkproductie, voeropname en levensduur. Het onderzoek moet de efficiëntie van de koe op een tweetal vlakken aanscherpen. Allereerst wordt er gehamerd op een koe die minder voer nodig heeft voor meer melk, om de kosten te verlagen. Daarnaast vindt er focus plaats op een langere levensduur voor de koe. Dit is diervriendelijk en daarbij geeft een oude koe veel melk.

Muller gaf ook aan dat er de laatste tientallen jaren een aantal accentverschuivingen hebben plaatsgevonden rondom fokkerij. ‘Het accent in de jaren ’80 en ’90 lag vooral op de melkproductie. Richting 2000 verschoof dit accent steeds meer naar levensduur en gezondheid, terwijl de focus nu wordt gelegd op efficiëntie.'

De resultaten gaan veelvuldig voorgelegd worden aan melkveehouders, om de veehouders in de praktijk te laten zien dat het werkt. Muller gaf aan dat efficiënter fokken belangrijk is, maar het bewijs leveren aan de melkveehouders is zeker net zo belangrijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
NUCHTER 18 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865818/Levert-gerichter-fokken-een-efficientere-koe-op?]Levert gerichter fokken een efficientere koe op?[/url]
Allemaal blabla van de ki-organisaties (CRV voorop). Je moet je afvragen of je fokker bent (dus ook fokmateriaal verkoopt, vaarzen en stieren) of melkproducent. Als je melkproducent bent (ik denk <90% van alle melkveehouders) moet je vermeerderen met bewezen vaders, net als bij de varkens al lang gebeurt. Grote bedrijven in het buitenland, gedreven door ondernemers en niet door boeren, gebruiken gewoon 500 of 1000 porties sperma van een bewezen stier "blind" op alle koeien. Dit geeft hetzelfde effect als wanneer men met een natuurlijk dekkende stier werkt. tot nu toe is er nog niet 1 accountants- of onderzoeksrapport waaruit blijkt dat deze bedrijven minder verdienen dan de bedrijven die telkens "de beste" stieren gebruiken. Wil je duurzaamheid in je (HF)veestapel fokken en durf/wil je niet naar MRIJ/Fleckvieh of andere "exoten", koop dan een aantal rietjes ter grote van een jaarbehoefte voor alle koeien en pinken van bijvoorbeeld FH (Rivelino of Arkemheen) of Witrik. Probeer het en je zult verbaasd staan over het resultaat. Stél dat je niet tevreden bent; slechter dan van de huidige aangeboden (Genomix)stieren kan het bijna niet worden....
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden