Aanvoer stijgt na ingrijpen EU

Nederland hikte jarenlang tegen melkquotum aan

22 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

De verruimingen van het melkquotum vanaf 2006 hebben er toe geleid dat de melkproductie in Nederland begon te stijgen, zo blijkt uit de cijfers van CBS. De verruimingsmaatregelen van de Europese Unie waren bedoeld om de melkveehouders  langzaam voor te bereiden op het einde van het melkquotum.

18

procent

meer melk is er aangevoerd het laatste quotum jaar ten opzichte van negen jaar daarvoor

Sinds 2006 is de totale melkproductie ieder jaar gestegen. Hieruit blijkt nog maar eens dat Nederland jarenlang tegen het melkquotum aan zat te hikken. In het quotumseizoen 2006/2007 is er 10,7 miljard kg gemolken, tegen 12,6 miljard kg in 2014/2015, het laatste quotumseizoen. Dit is een stijging van 18 procent. De ontwikkeling van de melkaanvoer bij zuivelfabrieken is te zien in de eerste grafiek onderaan dit artikel.

Daarin valt ook op dat sinds 2006/2007, het eerste jaar waarin het melkquotum werd verruimd, de melkaanvoer ieder jaar is toegenomen. De laatste twee quotumseizoenen lieten een absolute piek zien. In de tien jaren voordat het melkquotum werd verruimd is deze trend niet terug te zien, maar schommelde de melkaanvoer per jaar. Gemiddeld lag de productie op 10,6 miljard kg.

Om de EU voor te bereiden op het einde van het melkquotum werden er vanaf 2006 diverse maatregelen genomen waardoor er meer melk geproduceerd mocht worden. In de eerste drie seizoenen werd het quotum verhoogd met 0,5 procent, waarna het vanaf 2008/2009 zelfs met twee procent per jaar toenam. In Nederland zijn deze maatregelen exact terug te vinden in de melkaanvoer.

Nederland produceert meer melk dan tien EU-landen gezamenlijk

Nederland is in 2014 het op drie na grootste land qua melkproductie. De top drie wordt gevormd door respectievelijk Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast liet het CBS weten dat Nederland in de eerste zes maanden van 2015 6,5 miljard kg melk produceerde. Dit is meer melk dan datgene dat door de tien kleinste zuivellanden van de EU samen wordt geproduceerd.

Deze trend is ook terug te vinden in het aantal slachtingen. Deze is sinds januari 2015 (met uitzondering van juni) iedere maand gedaald. Ook telde Nederland in 2015 55.000 duizend extra melk- en kalfkoeien ten opzichte van 2014. Daarnaast nam het aantal kalfjes toe met ongeveer 35.000 stuks.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws Melk

Schrikkelmelk stuwt Amerikaanse aanvoer

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws Melk

Fors meer melk in Australië, krimp in Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden