Nederland telt veel jongvee

Hoge melkaanvoer, dat blijft nog wel even zo

23 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De hoge melkaanvoer houdt nog wel even aan in Nederland. Dit  kan geconcludeerd worden uit de cijfers over de jongveestapel in Nederland, gepubliceerd door het CBS. Lastig is het dat de cijfers dateren uit april en daarmee geen beeld geven van het effect van de aangekondigde fosfaatrechten, maar een tipje van de sluier wordt hier opgelicht door de slachtcijfers.  

Ruim een week geleden werd het bericht gepubliceerd dat de melkaanvoer voor de vijfde maand op een rij steeg ten opzichte van dezelfde maand in 2014. Over de maanden juni, juli en augustus steeg de melkproductie respectievelijk met 9,6 procent, 10,5 procent en 10,7 procent. In dit bericht wordt vooruitgeblikt op de melkaanvoer in Nederland op basis van de cijfers over de jongveestapel.

14,5

procent

groeide de  jongveestapel over de afgelopen zes jaar

December 2014 toont de absolute top qua hoeveelheid jongvee, aangezien toen het hoogste aantal werd bereikt, zo maken de cijfers van het CBS duidelijk. Toen telde Nederland 1,343 miljoen stuks jongvee. Ten opzichte van de 1,173 miljoen van zes jaar eerder betekent dit een stijging van maar liefst 14,5 procent. In april 2015, het laatste meetpunt, is de hoeveelheid jongvee iets weggezakt naar 1,341 miljoen.

Tegen de daling van de totale jongveestapel staat een stijging bij het jongvee vanaf 1 jaar of ouder. Die kudde is in de periode december 2014 tot april 2015 verder gestegen. De hoeveelheid jongvee jonger dan 1 jaar nam in dezelfde periode af met 2,3 procent. Misschien is dit het begin van een afname van de hoeveelheid jongvee, al kan dit pas bevestigd worden zodra er nieuwe cijfers worden gepubliceerd over de jongveestapel. 

Vanaf december 2011 tot en met december 2014 is de hoeveelheid jongvee constant toegenomen. Deze trend is terug te zien in de melkaanvoer in Nederland, aangezien vanaf 2012 de totale melkaanvoer ieder jaar verder toenam. Rekening houdend met de leeftijd van een koe die voor het eerst kalft en een zuivelsector die inzet op een hogere leeftijd voor koeien kan op basis van deze cijfers worden aangenomen dat een plus rond de 10 procent in de melkaanvoer goed vast te houden is. 

Naast de toename van de jongveestapel is het aantal slachtingen gedaald

Hierbij wordt geen rekening gehouden met het effect van de fosfaatrechten. Die zijn vanaf juli realiteit voor de sector. Voor het effect daarvan moeten gewacht worden op de cijfers van december. Iets wat een klein tipje van de sluier oplicht zijn de slachtcijfers.  

Nederland heeft in de eerste 36 weken van 2015 ruim 7 procent minder runderen geslacht dan in de eerste 36 weken van 2014. Dit gegeven is alles behalve een hint dat de melkaanvoer wel eens kon gaan dalen. Het aantal runderslachtingen is dit jaar ongeveer gelijk aan het aantal in 2013, maar ligt weer ruim 7 procent onder het niveau van 2012. Saillant detail is hier dat sinds juli de slachtcijfers in vergelijking met 2013 en 2014 het idee geven dat melkveehouders nog minder geneigd zijn om dieren van de hand te doen.  

In 2015, en zeer waarschijnlijk ook in 2016, blijft de melkaanvoer erg hoog. Op basis van de jongveecijfers was een plus over 2016 ten opzichte van 2015 ook nog goed mogelijk. Hier komen echter de fosfaatrechten en de AMvB om de hoek kijken en wordt in 2016 waarschijnlijk het effect van de nieuwe regels zichtbaar. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
fomena 26 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865913/Hoge-melkaanvoer,-dat-blijft-nog-wel-even-zo]Hoge melkaanvoer, dat blijft nog wel even zo[/url]
dan staan we er heel goed op melken maar nu de prijs nog
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden