Nu komen de Fransen

Herstel zuivelprijs remt gebruik interventie

25 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Prijzen van zuivelfabricaten trekken weer aan en dit heeft direct zijn weerslag op de inzet van interventie en het gebruik van de private opslag, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Een nieuwe ontwikkeling is wel dat de Fransen voor het eerst magere melkpoeder wegleggen in interventie. 

169

ton

vanuit Frankrijk voor het eerst weggelegd

Tot en met 20 september legden de Europese lidstaten 19.735 ton in interventie, daarvan werd 1.048 ton in de laatste week weggelegd. Nieuwkomer Frankrijk vertegenwoordigde van dat volume 169 ton, maar het was Litouwen die met 927 ton het grootste volume weglegde. In vergelijking met de voorgaande weken verdween er een duidelijk kleiner volume aan magere melkpoeder in interventie. 

Ook verdween er minder product richting de private opslagen. Zo werd er 1.241 ton aan magere melkpoeder weggelegd: 630 ton door Estland, 472 ton door Frankrijk en komt het restant op naam van Denemarken, Litouwen en het Verenigd Koninkrijk. Van boter werd 2.032 ton weggelegd, waarvan het overgrote deel met 1.166 ton in Ierland in de opslag verdween. In totaal bevindt zich nu 150.070 ton boter in de opslagen, tegenover 48.725 ton magere melkpoeder.

Het volume magere melkpoeder en boter wat richting de private opslagen gaat laat een dalende trend zien. Tegelijk nemen vrijwel alle Europese zuivelnoteringen toe. De enige uitzonderingen zijn hier Cheddar (min 0,2 procent bij een prijs van 296 euro per 100 kg) en Gouda (min 0,9 procent zet de prijs op 251 euro per 100 kg).   

De overige kaassoorten konden wel een hogere prijs opschrijven. Zo plust de prijs van Emmental met 0,1 procent tot 399 euro per 100 kg en neemt de prijs van Edam met 0,8 procent toe tot 243 euro per 100 kg.

3,5

procent

hoogste stijging voor volle melkpoeder

Groter waren de plussen bij de prijzen van boter (plus 1,3 procent), magere melkpoeder (plus 1,5 procent), wei (plus 2,4 procent) en volle melkpoeder (plus 3,5 procent). Wat resulteert in prijzen van respectievelijk 288 euro, 175 euro, 65 euro en 223 euro per 100 kg. Bij magere melkpoeder staat Nederland weer tussen de drie duurste landen, maar bij boter komt de Nederlandse prijs op een zevende plaats. Zowel Polen als Duitsland bieden duurder product aan.      

Het ziet er naar uit dat wanneer het prijsherstel aanhoudt dit ervoor gaat zorgen dat de benutting van interventie voorkomen gaat worden. Iets wat een goed middel is om de markt te helpen, maar wat uiteindelijk er in kan resulteren dat er meer tijd overheen gaat voordat prijzen de kans krijgen om te gaan stijgen.      

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden