Verkiezing eerste kans

Rusland waarschijnlijk tot 2018 no go voor zuivel

30 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Russen hebben geen trek in zuivel uit Europa, de VS, Australië, Canada en Noorwegen en dat blijft voorlopig nog zo. Het handelsboycot volgde op de sancties die Europa instelde na aanleiding van de ramp met de MH17. Het duurt waarschijnlijk nog tot de verkiezingen in 2018 voordat Rusland weer gaat overwegen de grens voor zuivel te openen.

0,4

procent

minder melk collecteerden de Russen 

Sinds augustus 2014 nemen de Russen alleen nog maar babyvoeding af van Europa. Hoewel korte tijd lactosevrije producten nog welkom waren kwam daar deze zomer ook een einde aan. Strengere regelgeving maakte ook de invoer van deze producten onmogelijk. Wat wel illegaal de grens overkomt en gevonden wordt vernietigen de Russen. 

Het ziet er naar uit dat de grens de komende drie jaar nog gesloten blijft. Daarna volgen er verkiezingen en bestaat er volgens Mikhail Mishchenko, directeur van Dairy News, een kans dat de grens weer open gaat. 'Ik geloof niet dat er voor de verkiezingen een kans bestaat dat de grens open gaat.'  

Mishchenko geeft aan dat er politieke redenen zijn die maken dat de grens dicht blijft. Tegelijkertijd daalde tot en met augustus de melkaanvoer in Rusland met 0,4 procent tot 21,5 miljoen ton. De veestapel daalde volgens Rosstat in vergelijking met vorig jaar met 1,6 procent tot 20,1 miljoen dieren. Een achterstand die blijvend lijkt, want ook van januari tot en met juli werd er 0,4 procent minder melk gecollecteerd. 

De lagere melkaanvoer frustreert de Russen die graag zelfvoorzienend willen worden. Zo riep landbouwminister Alexander Tkachev op om de sector financieel te ondersteunen. 'De winstgevendheid is laag en de terugverdientijd lang.' Het gaat dan om een gat van ongeveer 8 miljoen ton melk die de Russen willen dichten en welke nu ingevuld wordt met product uit Wit-Rusland en andere landen. Onder meer het stimuleren van de teelt van voedergewassen kan de sector al helpen.    

Tegen deze achtergrond komt de grenssluiting de Russen goed uit en kan maar beter niet te veel verwacht worden van de genoemde datum. Zo duurde het bijvoorbeeld twee jaar voor product uit Nieuw-Zeeland weer welkom was in Rusland, nadat er alarm werd geslagen over vervuilde wei. Dit terwijl China de grens maar korte tijd sloot voor babyvoeding uit deze hoek. Het ziet er naar uit dat zolang de grenssluiting de Russen van pas komt hij dicht blijft.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 30 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866053/Rusland-waarschijnlijk-tot-2018-no-go-voor-zuivel-]Rusland waarschijnlijk tot 2018 no go voor zuivel[/url]
De boeren en tuinders zijn de economische slachtoffers van de ramp met de vlucht MH17,laat vliegtuigen niet over oorlogsgebieden vliegen ,dit kan veel leed voorkomen,maar ja dat kost de luchtvaartmaatschappijen weer extra kerosine,en ze moeten wel winst maken
geert 19 Oktober 2015
Ze voeren nog wel vaarzen in om hun eigen melkveestapel op peil te houden
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden