Boerenbusiness Analyse

Fosfaatrechten, de messen worden geslepen

2 Oktober 2015 - Herma van den Pol - 9 reacties

Hoe gaan de fosfaatrechten er uit zien en wat kunnen melkveehouders nog wanneer de rechten zijn ingevoerd? Het heeft lang geduurd, maar nu worden de messen geslepen om de discussie over de rechten aan te gaan. Dit gebeurt daags na het vaststellen van de aanvullende regels voor de melkveehouderij. Boerenbusiness zet in een analyse de huidige stand van zaken op een rij.  

100

procent

mestverwerking in eerste regelgeving

Nog even kort alles op een rij. Vanaf 1 januari 2015 geldt voor de Nederlandse melkveehouderij de wet verantwoorde groei melkveehouderij. Daarin staat feitelijk dat het verboden is om met melkvee fosfaat te produceren, tenzij er aan een bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Die voorwaarde was 100 procent van de mest laten verwerken.

De melkveehouders die meteen met deze wetgeving aan de slag zijn gegaan en kunnen aantonen dat ze voor 30 maart 2015 financiële verplichtingen zijn aangegaan mogen de komende vijf jaar het overschot met 100 procent verwerken. Het bewijs daarvan moet op 1 februari 2016 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) binnen zijn.

Maar toen kwam de roep om grondgebondenheid. Volgens de meststoffenwet, en daar gaat het hier om, is dit een bedrijf dat zijn volledige mestproductie - binnen de geldende gebruiksnormen- kan plaatsen op eigen grond. Ruwvoerproductie, melkproductie, het aantal dieren op een hectare en weidegang hebben hier niets mee te maken.

'Het maatschappelijk draagvlak voor grondloze melkveebedrijven en voor volledig grondloze uitbreiding neemt af.' Om het grondgebonden karakter van de sector te versterken werd een algemene maatregel van bestuur (AMvB) opgesteld, die per 1 januari 2016 in werking treedt. Tevens worden deze maatregelen via een wetsvoorstel opgenomen in de meststoffenwet.

Bedrijfsspecifieke excretie escape voor AMvB

Op hoofdlijnen houdt de AMvB in dat er bij een hogere fosfaatproductie ten opzichte van 2014 actie nodig is. Tot en met een overschot van 20 kg per hectare is er niets aan de hand, hoewel dit wel afgezet moet worden bij de 'buren' of verwerkt moet worden. Bij een overschot tussen de 20 en 50 kg per hectare, moet een kwart van het overschot gecompenseerd worden met grond. Tenzij er door bedrijfsspecifieke excretie (BEX) of de kringloopwijzer zoveel winst gemaakt kan worden dat het overschot onder de 20 kg per hectare uitkomt. Ook bij een overschot van meer dan 50 kg kan BEX helpen, want dan moet de helft van de extra productie opgevangen worden met grond. 

De Raad van State rekent bij een inschatting aan het begin van het jaar echter op hoge boetes. 'Dan moet een melkveehouder al aan het begin van het jaar inschatten of er extra grond in gebruik moet worden genomen.' Maar doordat de fosfaatproductie door meerdere factoren bepaald wordt, welke niet allemaal te beheersen zijn, kunnen bij een misrekening de boetes flink oplopen. Daarom is er gekozen om het voorgaande jaar als basis te nemen. Zo kan het dat er bijvoorbeeld in 2019 groei plaatsvindt. Dan hoeft een melkveehouder pas in 2020 de grond te verwerven wanneer het overschot in vergelijking met 2014 meer dan 20 kg fosfaat per hectare bedraagt. 

Niet helemaal duidelijk is het hoe de Gecombineerde Data Inwinning (GDI), waarvan de deadline 15 mei is, hier in past. Die dient als bewijsmateriaal voor de hoeveelheid grond die een melkveehouder in gebruik heeft. Heeft een veehouder vier maanden extra om de extra grond te verwerven of moet in de eerste vier maanden van het nieuwe jaar de grond in het bezit zijn?

Om het verhaal compleet te maken. Niet voldoen aan de regels betekent een boete van 11 euro per kilogram fosfaat en de mogelijkheid dat er gekort wordt op de toeslagrechten. 

Over overschrijding melkveesectorplafond werd niet gerept

Met deze regels rekende het Landbouw Economisch Instituut (LEI) op een fosfaatproductie van 85 miljoen kilogram in 2020. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) rekende op 78,7 miljoen kilogram fosfaat in 2020. Over een tussentijdse overschrijding van het melkveesectorplafond werd door beide organisatie niet gerept.              

Cijfers van het CBS laten zien dat over 2014 het plafond door een productie van 85,6 miljoen kg fosfaat is overschreden. De speling was maar minimaal, toch kwamen de fosfaatrechten nog onverwacht. Met name omdat de politiek vrij constant liet weten grond als beperkende factor in te zetten.

De fosfaatrechten moet ervoor gaan zorgen dat de productie terug gaat naar 80,6 miljoen kg. Een kleine troostprijs is dat er met behulp van de kringloopwijzer extra ruimte verdiend kan worden. Maar hier zitten nog een paar grote haken en ogen aan. Zo zijn er vraagtekens omtrent de borging en begint er een sterke lobby te ontstaan om toch te kiezen voor een forfaitaire invulling.  

Twee zaken botsen hier. Aan de ene kant de maatschappelijke randvoorwaarde die de grondslag vormde voor de AMvB en aan de andere kant de meststoffenwet, die puur en alleen uitgaat van een bepaalde fosfaatproductie. Zo geeft het PBL als argument dat de fosfaatproductie door een koe met overwegend grasrantsoen hoger is dan die door een koe met een overwegend maïsrantsoen. Doordat er meer ruimte binnen de rechten verdiend kan worden door te sturen op fosfaat levert dit ook voor bedrijven met een overschot van minder dan 20 kg fosfaat per hectare een impuls op om gras los te laten. In de volksmond wordt minder weidegang gezien als intensivering.    

Ook zet het PBL vraagtekens bij de verdeling van de rechten en de latente ruimte bij extensieve bedrijven. Hier wordt ook gewezen op de koers die de politiek de laatste jaren heeft aangehouden. Er werd duidelijk gekozen voor grond en er was een grote hang naar duurzaamheid. Alle bedrijven over een kam scheren past volgens het PBL niet binnen dit beleid. Ook gaan dan de stikstof- en ammoniakgrens een rol spelen. Een focus op fosfaat kan namelijk ongemerkt op andere fronten nieuwe problemen veroorzaken. Hier lijkt het PBL een voorkeur te hebben voor fofaitaire rechten.  

LTO heeft al aangegeven zich niet te kunnen vinden in de argumenten van het PBL. Het gaat dan om de koppeling fosfaat, stikstof en ammoniak. Die laat het PBL nu los, door te claimen dat minder fosfaat meer stikstof en ammoniak in de hand kan werken. In 2013 claimde het zelfde PBL nog dat deze stoffen direct verband met elkaar houden. Wat wel klopt is de fosfaatproductie uit gras of maïs. 

Er moet hierbij niet vergeten worden dat er nu geen oerwoud aan regels was geweest als de maatschappij niet zoveel invloed had gehad op de zuivelsector. Daarmee kan het gevecht om de generieke korting en forfaitaire of bedrijfsspecifieke rechten beginnen en zoals in elk gevecht gaan er altijd slachtoffers vallen.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
stammie 3 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866081/Fosfaatrechten,-de-messen-worden-geslepen]Fosfaatrechten, de messen worden geslepen[/url]
11 euro per kg fosfaat bij overschrijding?? Dan kost het dus maar 5 cent per kg extra geproduceerde melk boven je fosfaatquotum. Stuk goedkoper dan melk leasen in het verleden gekost heeft.
wim 3 Oktober 2015
als je nou een tekort aan mest hebt tov voldoende grond, mag je dan uitbreiden tot het plafond wat op de grond past ?
betweter 4 Oktober 2015
als je grond genoeg hebt moet je alle grond die je hebt kunnen gebruiken , maar als je weinig of geen grond hebt gaat het wat kosten en dat is terecht. maar wint de noordelijke lobby het van het machtige zuiden, zou te gek zijn dat die grondlozen net zoveel mogen melken als mensen met voldoende grond.
Kornelis 4 Oktober 2015
Eens met eerst reactie, rechten systeem goed maar dan over deel van wat je niet op je land kan plaatsen. maar goed is al duidelijk wat een fostfaat recht hoe dat uit gaat zien want is 1 fosfaatrecht 1kg of 10 hoe wil je dat vertalen. ik zou dom vinden dat je dat aan koe koppelt want dan kun je net zo goed dierenrechten noem. Ik denk dat gewoon zo moet worden je aantal hectare x 80kg fosfaat (of anders aan de hand van grond monsters) alles was je boven zit moet je verantwoording voor afleggen en als daar dan fosfaatrechten systeem voor komt klaar. Maar om dan de fosfaatrechten handel beetje goed en eerlijk voor iedereen te krijgen. Dan ook rechten overdeel van je kwa land hebt en dat dan hand haven al verdelen. Blijven er dan nog rechten over naar de 80.6 mil kg dan kan de overheid die rechten verkopen
bertje 6 4 Oktober 2015
hoop nu dat er eindelijk rechtvaardigheid komt en de boeren die veel duur land hebben gekocht en dus (vrij) extensief zijn nu ook al het land mogen gebruiken dat ze hebben.
johnny 4 Oktober 2015
Is het nu zo dat er alleen een boete van 11 euro per kg overschrijding komt.
Dan is het allemaal wel erg simpel
Gewoon koeien houden , het kan toch makkelijk uit ook al heb je geen meter grond????
400 euro boete per koe???
Goedkoper dan melkquotum kopen.
of snap ik het niet goed
j.verstraten 4 Oktober 2015
Ik weet niet waar Herma haar definitie van grondgebondenheid vandaan haalt maar dit staat in de meststoffenwet tav grondgebondenheid:
Grondgebonden veehouders kunnen in belangrijke mate voorzien in hun eigen ruwvoer, hebben – in geval van een huiskavel van voldoende omvang – mogelijkheden om hun veestapel te weiden en hebben afzetmogelijkheden voor de eigen mest.

En dat is heel iets anders dan dat je je volledige mestproductie op eigen grond kunt plaatsen.
intensief 5 Oktober 2015
gezeur over grondgebondenheid wat maakt het nou uit van wiens grond het voer komt en op wiens grond de mest gaat geen ene donder. Alleen die boeren die liever op de trekker zaten als in de melkstal staan die willen nu meer rechten als dat ze eerst koeien hielden.
johnny 5 Oktober 2015
intensief schreef:
gezeur over grondgebondenheid wat maakt het nou uit van wiens grond het voer komt en op wiens grond de mest gaat geen ene donder. Alleen die boeren die liever op de trekker zaten als in de melkstal staan die willen nu meer rechten als dat ze eerst koeien hielden.

wat mij betreft maakt het geen enkel verschil, maar er is een bepaald publiek met eisen waar je in een klein druk landje als dit rekening mee moet houden.
Je kunt het gezeur vinden maar ik zou toch maar een beetje je bedrijf aanpassen anders bestaat het over een jaar of 10 niet meer
Henk 15 Februari 2016
Maak van af nu alle fosfaatrechten verhandelbaar en laat de markt zijn werk doen!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden