DCA Melk pro Inside

Verwerkers worstelen met uitdagende zuivelmarkt

28 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

In Frankrijk en Duitsland begint de melkproductie alweer uit te lopen op die van een seizoen eerder en dit is net hetgeen de markt niet kan gebruiken. Een analyse van DCA Melk maakt duidelijk dat dit knaagt aan het herstel van de melkprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arla maakte deze week bekend in Duitsland een fabriek te sluiten. Ook Glanbia sluit een onderdeel om zo de kosten te drukken. De lastige markt vergt het uiterste van verwerkers. Toch slaagt Arla er in de melkprijs stabiel te houden en kon FrieslandCampina zelfs de melkprijs met 75 cent verhogen. 

Melkaanvoer begint aan te zwellen

Goed nieuws voor melkveehouders. Het maakt ook duidelijk dat de verstak goed functioneert en dit omzetten daar voldoende zijn om de verliezen in de commodities goed te maken. Met name nu de melkaanvoer weer begint aan te zwellen wordt het spannend hoe de wereldmarkt daar op gaat reageren. Positief is hier dat in Amerika de plussen in de aanvoer gestaag afnemen en ook Nieuw-Zeeland minder melk levert, waardoor alleen de plussen uit de EU een uitdaging vormen. 

In Europa blijkt het allemaal iets rustiger op de markt. Als gevolg van de herfstvakantie vinden er iets minder zaken plaats. Toch lijkt het er ook op dat los van de herfstvakantie het na enkele weken met meer zaken het wat rustiger geworden is op de markt. Het levert in Duitsland een iets lagere prijs op voor magere melkpoeder die daalt naar 1.800 tot 1.870 euro per ton. Een min van 30 euro aan de bovenkant. In Nederland blijft de prijs stabiel op 1.810 euro per ton. 

Boter wordt in Nederland iets duurder en komt door een plus van 2 euro uit op 302 euro per 100 kg. In Duitsland levert een stabiele markt een prijs op van 3,04 euro tot 3,10 euro per kg. Beter is de vraag naar kleinverpakkingen, waarvan de prijs uitkomt op 2,98 tot 3,06 euro per kg.      

Ook de vraag naar kaas wordt als goed omschreven, maar prijsverhogingen blijven uit. De Duitsers houden de prijs stabiel op 2,20 tot 2,40 euro per kg. Achter de schermen wordt echter gewerkt aan hogere prijzen en gezien Greenmark Dairy de waarde van kaas en wei verhoogde van 26,21 euro naar 26,84 euro slaagt de markt daar een klein beetje in.

Over de hele linie levert de rauwe melk een geschat bedrag op van 27,39 euro, dit was een week eerder nog 26,92 euro. Volle melkpoeder vertegenwoordigt met 33,20 euro de hoogste waarde, caseïne/WPC35 en boter doen 29,28 euro en de combinatie boter en magere melkpoeder leveren 27 euro op. Dit geeft een indicatie van het gat wat door de versproducten gecompenseerd moet worden.

Voor het eerste kwartaal van 2016 staan iets hogere prijzen op de borden, maar of het haalbaar is gaat afhangen van de melkaanvoer. Nu al zetten Frankrijk en Duitsland plussen neer van meer dan 1 procent. In Nederland is de uitschieter nog veel groter. De markt is de laatste weken vaster geworden, maar is het voldoende om zonder problemen de extra liters weg te zetten? Het worden spannende weken.        

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden