Countus Melkvee Index

Redding rendement melkvee tot mei lastig

2 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders zagen over september en oktober het rendement op het melkveebedrijf snel beter worden. Begin november ziet het er naar uit dat uit dat de komende maanden garant staan voor een stabiel rendement. De 100 punten komt ook richting mei nog niet in zicht. Meer daarover in de Melkvee Index van Countus, samengesteld in samenwerking met DCA.   

86,9

punten

zet de Index eind november weg

Oktober werd net onder de 84 punten begonnen en afgesloten met 86,9 punten. Deze plus volgt op de stijging van 75,4 punten tot ruim 80 punten over september. Daarmee komt het rendement van het melkveebedrijf weer uit rond het niveau van juni. Hierin is niet meegenomen dat er een groter voorschot van de toeslagen over november betaald gaat worden, wat een verdere opsteker inhoudt voor de bedrijfsbalans. Hier geldt het 10-jarig gemiddelde als 100.

Begin oktober zag het er nog naar uit dat zuivelprijzen net voor kerst een stap terug gingen doen, maar deze dip is in november niet meer terug te vinden in de index. Tot eind januari lijkt het rendement redelijk stabiel te blijven. Tot en met eind mei blijft de Index net onder de 92 punten hangen. 

Het geeft aan dat er verbetering zit aan te komen, maar dat het nog geen tijd is om de slingers buiten te hangen. Zover nu kan worden nagegaan wordt ook de eerste helft van 2016 geen vetpot. Om weer door de magische grens van 100 punten heen te schieten moeten voerprijzen nog verder omlaag en of melkprijzen flink omhoog. De slachtingen van koeien laten echter nog geen stijging zien, wat een indicatie is dat de bedrijven de eindjes nog aan elkaar kunnen knopen. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden