DCA Melk & Voer Inside

Feestdagen geven melkmarkt geen opleving

13 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de zuivelmarkt heeste in week 45 nog de hoop dat de feestdagen de melknoteringen een impuls konden geven. Hoewel menigeen hier al een hard hoofd in had, kwam in week 46 duidelijkheid over welke richting de melkmarkt in slaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De richting die de melkmarkt in slaat, is weinig positief en hier werd al rekening meegehouden na de Global Dairy Trade van week 45. Tijdens de veilig is niet alleen minder volume verkocht, maar het totale volume ging bovendien weg tegen een lagere prijzen.

De druk leidt ook op de spotmarkt tot flinke verlagingen

Door de GDT schoten de ZuivelNL-noteringen in week 46 omlaag. Wat opviel was dat met name de prijs van volle melkpoeder daalde. Met een notering van 243 euro per 100 kilo kwam de verlaging uit op zes euro. De prijs staat hiermee nog zeven euro boven het niveau van dezelfde week van 2014. De prijzen van boter en magere melkpoeder daalden met vier euro naar respectievelijk 296 euro per 100 kilo en 174 euro per 100 kilo.

De boterprijs duikt hiermee één euro onder het niveau van 2014 en magere melkpoeder staat 10 euro lager dan het geval was in dezelfde week van 2014. Met een prijs van 53 euro per 100 kilo staat de weipoedernotering 28 euro onder het niveau van 2014.

De druk leidt ook op de spotmarkt tot flinke verlagingen. Vooral de concentraatprijs zakt diep weg. De notering wordt in week 46 met 80 euro verlaagd en daalt hierdoor naar 1.400 euro per ton droge stof. De reden voor de daling is dat er in korte tijd veel product de markt op is geduwd, waar geen rekening mee was gehouden. Vooral vanuit Engeland zijn grote partijen aangeboden tegen lagere prijzen. Verwerkers vinden de concentraatprijs relatief duur ten opzichte van de poedernoteringen waardoor de bereidheid om concentraat te kopen erg laag is. Bovendien leunen potentiële kopers achterover in afwachting van verdere dalingen.

Met verdere dalingen van de concentraatprijs moet dan ook rekening worden gehouden. Er zijn nog ruime voorraden die de markt op kunnen worden gebracht en de prijs verder onder druk kunnen zetten. Bovendien blijft de melkaanvoer hoog. De Nederlandse aanvoer ligt 11,4 procent hoger en de EU-melkaanvoer wordt twee procent hoger geraamd.

24,50

euro

per 100 kg melk is spotnotering rauwe melk wk46

De markt voor concentraat is duidelijk over het hoogtepunt heen, voor zover daar over gesproken kan worden, en dit geldt ook voor de roommarkt, zij het in minder mate. De roomprijs daalt in week met 25 euro naar 3.475 euro per ton af fabriek. De markt wordt vooral gehinderd door voorraden die in het voorjaar gesubsidieerd in private opslag zijn gedaan. Dit product komt nu op de markt en verwerkers hoeven hierdoor geen nieuwe room aan te kopen.

Toch blijft de daling van de roomprijs nog enigszins beperkt dankzij de voorbereiding op de feestdagen. Daarnaast is de boterprijs in de VS hoog en met de dure dollar is het voor Amerikaanse verwerkers goedkoop om room te importeren. Hoewel de feestdagen de roommarkt in week 46 geen impuls geven, verwachten handelaren dat dit in het eerste kwartaal van 2016 wel het geval kan zijn.

Door de verlagingen van de concentraat- en roomprijs, daalt ook de Nederlandse spotnotering. In week 46 wordt een verlaging van één euro doorgevoerd, waardoor de prijs op 24,50 euro per 100 kilo geleverd komt. In Noord-Duitsland levert de spotnotering 1,50 euro in om uit te komen op 25,00 euro per 100 kilo bij 3,7 procent vet geleverd en in Zuid-Duitsland daalt de spotprijs met 2,50 euro naar 27,0 euro per 100 kilo. 

Italië is nog wel redelijk aan de markt, maar door de ruime aanvoer en de afnemende koopbereidheid, groeit de druk op de spotnotering en wordt een opleving door de feestdagen in een vroeg stadium de kop in gedrukt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden