Jonge boeren en vergroening

Vraag naar hoger voorschot toeslagrecht blijft uit

24 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Van alle agrarische ondernemers die rechtstreekse betalingen hebben aangevraagd, heeft 30 procent het verhoogde voorschot van 70 procent ontvangen. Toch blijven de belletjes van ondernemers die het extra voorschot willen ontvangen uit.

Dit maakte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) duidelijk tijdens een persbijeenkomst waar het betaalschema Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) werd toegelicht. Duidelijk werd dat de telefoon niet roodgloeiend staat van ondernemers die ee verhoogd wensen. Het verhoogde voorschot volgt op een maatregel vanuit Brussel om melkveehouders en varkenshouders tegemoet te komen. Helaas valt dit net samen met het opnieuw vaststellen van de rechten in het kader van het GLB. Bekijk ook: Langer wachten op uitbetaling toeslagen.

Zo waren er nieuwe en extra controles vanwege vergroening, de regeling jonge landbouwers, private overeenkomsten en graasdieren. Met name de private overeenkomsten maakten dat er maar een beperkte groep gebruik kon maken van een voorschot op de rechten. Uit de woorden van de medewerkers van het RVO wordt duidelijk dat de overeenkomsten vaak veel werk opleverden. Ze waren niet compleet of dekten de lading van hetgeen ze moesten bereiken niet. 

Ook moesten deze keer alle percelen gecontroleerd worden en werden er veel meer percelen geclaimd. Aangegeven wordt dat wanneer dit nu allemaal goed gebeurt en de rechten vastgesteld zijn deze volgend jaar verzilverd kunnen worden. 

125,16

euro

per hectare voor vergroening kunnen ondernemers ontvangen

In totaal 50.000 ondernemers vroegen de basisbetalingsregeling (BBR) aan met een gemiddelde waarde van 288,98 euro per hectare. Nog eens 6.000 aanvragen kwamen er binnen voor de regeling jonge landbouwer (52,96 euro per hectare) en 1.400 aanvragen waren er voor de graasdierenpremie (160 euro rund en 24 euro schaap). Voor vergroening staat een bedrag van 125,16 euro per hectare.    

In totaal heeft Nederland 750 miljoen euro om uit te geven. Vergroening krijgt 30 procent van dit bedrag, jonge landbouwers 15 miljoen euro en graasdieren 3,5 miljoen. Het houdt in dat er 506 miljoen euro overblijft voor de basisbetaling, maar op papier is dat bedrag verhoogd tot 521 miljoen euro. Dit om te voorkomen dat er geld in Brussel blijft liggen. Het houdt echter in dat elke ondernemer over het complete bedrag wat hij ontvangt met 0,728 procent gekort wordt om de rekensom kloppend te maken en de waarde van de rechten kunstmatig hoog gehouden worden. 

Als gevolg van alle nieuwe ontwikkelingen vinden de betalingen later plaats. Tot 30 november wordt het voorschot betaald, vanaf 1 december wordt begonnen met de volledige basisbetaling en waar mogelijk uitkering van geld voor vergroening en jonge agrariërs. Op 31 januari hoopt het RVO 90 procent achter de rug te hebben. Voor de laatste 10 procent staat de deadline op 30 juni. De steun graasdierhouderij wordt vanaf 1 april uitgekeerd. 

Knelpunt bij de jonge agrariër blijkt vooral de zeggenschap. Het gaat dan om de ingangsdatum van het zeggenschap van de jonge ondernemer. Dit staat lang niet altijd gelijk aan de datum waarop het maatschap opgericht is en dit maakt de controle lastig. Bij vergroening is alles nieuw en dit leverde bijvoorbeeld ruis op rondom de inzaaidatum van een vanggewas. Het RVO hoopt dat het volgend jaar allemaal soepeler gaat. 

Uiteindelijk is de boodschap dat een vervroegde uitbetaling van een hoog voorschot mooi meegenomen is, maar dat de volledige uitbetaling van de rechten het streven is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden